Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dodelijke nierstenen bij baby's door Chinees melkpoeder

Door Merel Dercksen 

Melkpoeder voor jonge baby's van Sanlu; bron: sanlu.com

Melkpoeder van Sanlu

In het Noordwesten van China zijn de afgelopen twee maanden zeker 14 baby's behandeld voor ernstige nierstenen. Alle zuigelingen hadden melk gemaakt van poeder van het merk Sanlu gedronken. De zuivelproducent zegt dat de verpakkingen nep zijn en niet van het bedrijf afkomstig.

In het ziekenhuis nr. 1 van het volksbevrijdingsleger in de Chinese provinciehoofdstad Lanzhou zijn de afgelopen twee maanden 14 baby's behandeld voor nierstenen, zeven zijn op dit moment nog opgenomen. Alle kinderen waren er zo ernstig aan toe dat zij helemaal niet meer plasten. Hoofd van de afdeling urologie Zhang Wei denkt dat er nog wel meer zuigelingen ziek zijn, maar dat hij die nog niet gezien heeft omdat hun ouders de behandeling niet kunnen betalen.

Nierstenen komen zelden voor bij kinderen onder de 1 jaar. Alle baby's die deze zomer ziek zijn geworden, waren door hun ouders gevoed met aangemaakt melkpoeder van het goedkope merk Sanlu. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg in de provincie Gansu doet onderzoek naar het melkpoeder.

Sanlu Group, een van China's grootste zuivelproducenten, zegt dat het poeder niet van het bedrijf afkomstig is. De verpakkingen zouden nep zijn en Sanlu heeft een eigen onderzoeksteam naar Gansu gestuurd om de zaak uit te zoeken. Het bedrijf is eerder betrokken geweest bij een vergelijkbaar schandaal. Toen werd illegaal geproduceerd melkpoeder dat bijna geen voedingswaarde bevatte voorzien van de merknamen van Sanlu en andere grote zuivelbedrijven in China. Dit kostte uiteindelijk 13 baby's het leven.

Naar aanleiding van de berichtgeving hebben andere ziekenhuizen door het hele land heen donderdagochtend bekendgemaakt dat ook zij de afgelopen twee maanden opvallend veel baby's met nierstenen hebben gezien. Ook deze kinderen hebben waarschijnlijk allemaal hetzelfde melkpoeder gedronken.
Inmiddels is een van de kinderen uit Gansu overleden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 11-09-2008
Bron: Xinhua News Agency | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier