Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dit zullen we nooit vergeten...

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchantť !'

De gevolgen van verwoestend water zijn nog lang niet hersteld en zullen lange tijd niet zijn uitgewist uit ons geheugen; waarschijnlijk nooit meer.

Zes keer heb ik de zon gloeiend zien ondergaan overhuifd door mauve aangelichte wolken en vervolgens schuchter weer zien opkomen in een grijze ochtendlucht. Die zon, dat gebeurde op weg naar Marseille, ons tijdelijke dialyse-centrum.

Maar voor beide partijen, infirmiŤres en patiŽnten, bleek dit spoedig een noodoplossing. De verpleegkundigen draaiden extra nachtdiensten, waren uit hun ritme en kwamen dus slaap tekort. En de patiŽnten draaiden op hķn manier nachtdiensten, waren ook uit hun ritme en sliepen slecht met de zon hoog aan de hemel. Zoiets mag niet te lang duren en de verantwoordelijken van SERENA beseften dat heel wel.

Ze vonden andere mogelijkheden: het zou Monaco worden of Toulon. Op de valreep ging dat toch niet door, we moesten nog 'even' in Marseille dialyseren.

Overigens alleen maar lof voor 'Marseille', de verpleging en de kliniek, maar het was wel een rot eind en op barre uren. En helaas altijd met meerdere 'gelukkigen' in ťťn auto, waarbij veel op elkaar moest worden gewacht en bovendien ritten 'met toegift' moesten worden gemaakt. Mensen in drie verschillende dorpen afzetten betekent al gauw een omweg van zo'n veertig kilometer. En huiswaarts is iedere minuut er ťťn hŤ!

Hierdoor heb ik wťl een beter inzicht gekregen in de klachten die ons soms uit Nederland bereiken: 'Ja ja, busje komt zo!'
'Ieder nadeel heb se voordeel': ik besef nu nog beter dat wij hier met het prima zieken-vervoer zeer 'gatť' (verwend) zijn.

Momenteel reis ik alweer drie keer per week naar de Clinique Sainte-Marguerite (die dame zoek ik nog uit) in HyŤres, een prettige stad aan de CŰte d'Azur, redelijk bereikbaar ťn rond middernacht weer thuis.

Dť halve finale heb ik in Sainte-Marguťrite moeten genieten. Maar zondag-avond(!) heb ik 'vrij-gekregen' en kijk ik met Nanny TV.


Daardoor word ik nu op zaterdag-ochtend halfzeven(!) verwacht en dinsdag nog een keer: 'anders zou 'er' te lang tussen zitten'.

Men begreep mijn verzoek overigens haarfijn en de nefroloog kwam donderdagavond ook geregeld over voetbal praten en had nog een advies: 'Wint Nederland dan niet teveel drinken en verliezen ze dan veel huilen, want beide beÔnvloeden het gewicht'.

Het wrede water blijkt heel veel levens overhoop gegooid en in meer dan honderd gevallen vernietigd te hebben, de mortuaria liggen vol.

Politie-duikers zoeken nog steeds naar auto's in zee. Meegesleurd door het water, bevatten ze mogelijk nog lichamen. Anderen hebben alles verloren maar leven tenminste nog.
Verplicht elders dialyseren is in dat licht natuurlijk een peulenschil maar evengoed geen sinecure.

U weet: SERENA had waterschade aan apparatuur, liften en zelfs aan de placo-pl‚tre binnenwanden (gipsplaatwanden).
Maar zij zijn niet de enige. Overal wordt hard gewerkt aan het herstel. Allerwegen kom je werkauto's tegen met bouwmaterialen: cement, gipsplaat, balken en stenen.

De pompiers (brandweer/ambulance) en het leger zijn nog volop doende om alle modder en rommel te verwijderen. Zelfs het Haiti-ramp-team is ingezet. Dit alles gaat beslist nog maanden duren.

ŗ la prochaine,

Ad

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 10-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier