Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Directeur patiŽntenvereniging doneerde nier aan onbekende

Door Redactie NierNieuws 

Het aantal altruïstische donaties neemt gestaag toe. In 2007 waren er volgens de Nederlandse Transplantatiestichting zes altruïstische donoren en in 2013 waren dat er 41. Hans Bart, directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, was daar één van. Voor hem stond het afgelopen jaar dan ook in het teken van zijn altruïstische nierdonatie.

Bart hield zijn donatie lange tijd stil, maar schreef in het laatste nummer van het tijdschrift van de vereniging, de Wisselwerking, over zijn donatie aan een onbekende. Hij schrijft dat het zijn wens was dat de donatie een keten van transplantaties in beweging zou zetten en dat is ook gelukt.

Via cross-over resulteerde het beschikbaar komen van een nier van Bart in drie transplantaties. Volgens de verenigingsdirecteur is de donatie hem fysiek goed afgegaan. Maar, vraagt hij zich af, hoe valt zo'n ingrijpende persoonlijke gebeurtenis te delen met de bredere omgeving dan familie, vrienden en directe collega's? Of betekent anoniem dat je het er helemaal niet over hebt? Door zijn werk wordt hij echter regelmatig geconfronteerd met dit onderwerp en voelde het vreemd om zijn eigen ervaring niet in te brengen, verklaart hij zijn 'coming out' in Wisselwerking aan NierNieuws.

Bart uit in het blad zijn zorg dat anderen zijn daad als een appèl zullen opvatten ook te doneren en dat, stelt hij, is niet zijn bedoeling. Iedereen moet 'in alle vrijheid al dan niet voor donatie kunnen kiezen en zich daarbij niet onder druk gezet voelen'. Een thema dat, zegt hij, met het gebrek aan postmortale donoren en een lange wachtlijst voor transplantatie, zeker speelt. 'Ik ben nu zo ver dat ik mijn verhaal wil vertellen maar heb in alle vrijheid kunnen besluiten. Dat wens ik iedereen toe.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 27-12-2013 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  31-12-2013 12:57

  Helemaal mee eens. Gewťldig wat hij gedaan heeft.

 • Bart, urmond
  30-12-2013 09:15

  Mijn complimenten aan Hans Bart...
  Een verenigingsdirecteur die op deze manier laat zien hoezeer de zaak hem aan het hart (en aan de nieren) gaat verdiend alle lof.
  Wat mij betreft mag hij daarmee ook best naar buiten treden. Dat hoeft niet per sť als voorbeeld te zijn, hij mag er ook gewoon trots op zijn.
  Petje af voor dhr. Bart.
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier