Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DiŽtist richt zich het liefst op traditionele taken

Door Merel Dercksen 

Ook Amerikaanse diëtisten moeten steeds vaker meer doen dan hun patiënten ondersteunen bij een geschikt voedingspatroon. Ze vinden die extra taken minder belangrijk en erg veel tijd kosten. Dat zou ten koste kunnen gaan van de zorg voor de patiënt, en de voldoening die de diëtisten uit hun vak halen, kunnen verminderen. Dat is hetzelfde patroon als we in Nederland bij veel zorgverleners zien.

Diëtisten krijgen er steeds meer taken bij, net als andere beroepsgroepen in de zorg. Twee Amerikaanse onderzoekers hebben uitgezocht wat diëtisten die op een nierafdeling werken het belangrijkste onderdeel vinden van hun werk, en wat ze de meeste tijd kost. 'We verwachtten dat de activiteiten die meer tijd kosten, niet altijd als het belangrijkst beschouwd zouden worden', schrijven ze in hun inleiding.

Het onderzoek, uitgevoerd met behulp van online vragenlijsten, beschreef 30 activiteiten verdeeld over drie categorieën. Het was gebaseerd op de voedingsrichtlijnen van het National Kidney Foundation-Kidney Disease Outcomes Quality Initiative. De categorieën waren algemene verantwoordelijkheden, beoordeling/consult en behandeling/wijzigen en uitvoeren van een dieetplan.

Van de 3382 aangeschreven diëtisten reageerden er 466, volgens de onderzoekers een gevarieerde afspiegeling waar het gaat om ervaring en soort dialysecentrum waaraan de diëtist verbonden is. Gemiddeld hebben deze Amerikaanse diëtisten bij een voltijdsbaan 116 patiënten onder hun hoede, met flinke variatie. Ondanks de verschillen in aantal patiënten, ervaring en soort centrum, blijken de respondenten het grotendeels met elkaar eens te zijn.

Het belangrijst vinden de diëtisten hun traditionele taken: het in kaart brengen van de voedingstoestand, educatie over voeding etc. Bij de mogelijkheid tot toelichting gaven veel van hen nog aan dat ze zaken als communiceren met familieleden en optreden als zorgcoördinator ook belangrijk vinden, en dat dat veel tijd kost.

De rol van de diëtist in dialysecentra is uitgebreid met administratieve en coördinerende taken, vatten de onderzoekers niet geheel onverwacht samen. Wat het gevolg hiervan is voor de patiënt, is niet onomstotelijk duidelijk. Maar, schrijven de onderzoekers, uit andere onderzoeken is gebleken dat administratieve verantwoordelijkheden tijd afslurpen van de patiëntenzorg, en bovendien de beroepstevredenheid verminderen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 25-08-2015
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


DiŽtist richt zich het liefst op traditionele taken

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier