Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Dialyseverpleegkundigen weten nog te weinig over fosfaat in voeding'

Door Brenda de Coninck 

Italiaans onderzoek heeft uitgewezen dat verpleegkundigen, werkzaam op een dialyseafdeling, meer kennis hebben over voedingsstoffen die voor nierpatiënten van belang zijn, dan hemodialysepatiënten. Maar deze verpleegkundigen weten nog niet voldoende en dan met name als het gaat over fosfaat.

Het onderzoek onder 191 hemodialysepatiënten en 105 dialyseverpleegkundigen richtte zich op algemene kennis over eiwit, natrium, kalium en fosfaat in voeding en het effect daarvan op patiënten met nierfalen. 86 ziekenhuismedewerkers die geen zorgverlener waren, fungeerden als controlegroep. Als beoordelingsinstrument kregen ze allemaal 25 vragen voorgelegd - 15 vragen over fosfaat en 10 vragen over eiwit, natrium en kalium.

De scores van patiënten bleken veel lager dan die van de verpleegkundigen (11,6 versus 16,0), maar iets hoger dan die van de controlegroep (10,6). De kennis van patiënten met een serumfosfaat hoger dan 1,78 mmol/l (ongeveer de bovengrens van de streefwaarde) was vergelijkbaar met die van patiënten met een serumfosfaat lager dan 1,78 mmol/l. Alle deelnemersgroepen gaven minder vaak juiste antwoorden op vragen over fosfaat dan op vragen over de andere voedingsstoffen: zowel patiënten (38,4% versus 57,3%), verpleegkundigen (55,6% versus 74,8%) als de controlegroep (30,7% versus 60,1%).

De onderzoekers vinden het opmerkelijk dat bovenstaande resultaten zelfs gemeten zijn bij patiënten met hyperfosfatemie en/of patiënten die fosfaatbindende medicijnen slikken. Verpleegkundigen toonden de beste scores, maar verbetering is volgens de onderzoekers noodzakelijk, vooral met betrekking tot de kennis van fosfaat. Trainingsprogramma's over voeding voor verpleegkundigen en informatie voor patiënten over dit onderwerp zouden moet worden geïntensiveerd. Dat kan volgens hen bijdragen tot een meer effectieve controle van de fosfaatbalans, kosten verlagen die ontstaan door een verkeerd voedingsgebruik en de kwaliteit van zorg voor hemodialysepatiënten verbeteren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 11-12-2012
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier