Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyseverpleegkundigen uit de kleren voor Nierstichting

Door Merel Dercksen 

Wanneer: donderdag 02-09-2010

In de nieuwe serie van KRO BlootGewoon: Naakt met een missie, gaan opnieuw verschillende groepen mensen uit de kleren voor een persoonlijk goed doel. In aflevering 6 bestaat een van de groepen uit dialyseverpleegkundigen. Hun goede doel is de Nierstichting.

Deze verpleegkundigen worden in hun dagelijks werk geconfronteerd met de gevolgen van dialysebehandeling. 'Zowel de fysieke ongemakken en complicaties als het sociaal-emotioneel aspect is enorm. Buiten ons gewone werk willen we eigenlijk nog wel meer doen voor onze patiŽnten. Voor ons als verpleging is het heel normaal dat mensen zich letterlijk bloot geven aan ons, we blikken of blozen daar niet bij. Ik vind het wel mooi dat wij ons nu een keer blootgeven voor hen, dat is best wel een drempel. Voor ons is bloot helemaal niet zo gewoon.'

In totaal gaan twaalf groepen voor een zelf gekozen goed doel (vanuit persoonlijke betrokkenheid) uit de kleren voor een fotoshoot. De beste foto van elke groep, gekozen door een vakjury, komt op een stijlvolle naaktkalender te staan. Via een donatie aan het betreffende goede doel is de kalender te verkrijgen.

De presentatie van het programma is in handen van Anita Witzier.

KRO BlootGewoon: Naakt met een missie, aflevering 6: donderdag 2 september 2010 20:30 uur

Zender: Nederland 1

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-06-2010 | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Amber
  25-07-2010 12:35

  Mensen denken dat ze naar televisieprogramma's kijken. Maar dat klopt niet; ze kijken naar reclameblokken waarmee geld verdiend wordt. De televisieprogramma's die daar omheen zijn geprogrammeerd, zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat de reclame wordt bekeken. Naakt levert met weinig moeite hogere kijkcijfers op dan gekleed. En als er een missie is, wordt die zo dus ook beter bekeken. Zo heeft bijna alles twee kanten. Nietwaar?

  PS Ook bij de Publieke Omroep spelen de reclame-inkomsten een grote rol bij de programmering!

 • Agnes en Dianne, Nederland
  23-07-2010 10:04

  Wij zijn die "onprofessionele" dialyseverpleegkundigen en vinden de reactie van Meredith een beetje kort door de bocht. Het motto van het programma is "naakt met een missie" en door hieraan mee te doen, willen we laten zien dat we "onze" patiŽnten meer willen bieden dan een dialysebehandeling. Het is geheel op persoonlijke titel en in eigen tijd gedaan. Daarbij is het niet alleen voor onze eigen patiŽnten, maar voor alle patiŽnten in Nederland ťn daar buiten.We vervelen ons niet en aan zelfrespect ontbreekt het ons dan ook geenszins. We vinden het een ludieke manier om aandacht te vragen voor dialyse (patiŽnten) en alles wat daarbij komt kijken! Dat niet iedereen dat op deze manier wil vormgeven, is ieders goed recht en respecteren we. Maar: kijk 2 september en laat je verrassen door het integere karakter van het programma!

 • Meredith Pabon, Aruba
  20-07-2010 11:52

  Sorry hoor ik ben een dialyse verpleegkundige opgeleid in Nederland en ik vind dit het toppunt van de waanzin. Als je zin had om naakt te poseren dan had je moeten solliciteren voor penthouse of playboy het spijt me maar ik zie hier geen goede doel achter maar meer een egoÔstisch zelf destructieve actie achter. kortom belachelijk en onprofessioneel vies !!!!!! ga iets doen kom hier op Aruba werken voor een goed doel bijvoorbeeld waar we te kampen hebben met personeelstekort in plaats van dat je jezelf daar in Nederland zit te vervelen we hebben hier mooi weer dan kan je op het strand in je vrije tijd in je nakie gaan liggen en dan toch je zelfrespect behouden als dialyse verpleegkundige.

 • dialysepatient, huis met dak
  12-07-2010 22:11

  Ik weet toevallig om welke verpleegkundigen dit gaat en het zijn stuk voor stuk toppers van een geweldig gezellige dialyseafdeling!
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier