Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyseverpleegkundigen commercieel centrum staken voor meer loon

Door Redactie NierNieuws 

Redactioneel 

'For-profit' dialyseaanbieders bedienen een steeds groter deel van de groeiende dialysemarkt in Europa. In eerste instantie meestal tot ieders genoegen. De service die patiënten ervaren is vrijwel altijd boven de norm in het desbetreffende land, het personeel verdient goed en krijgt mooie groeikansen. Het bedrijf draait prima, de vergoedingen voor dialyse liggen tenslotte vrijwel overal boven de werkelijke kosten.

Foto: CGT Draguignan

Wat commerciële centra gemeen hebben is ook dat ze niet aan een ziekenhuis verbonden zijn. De soms onverwachte en niet gedekte kosten waar ziekenhuizen mee te maken kunnen hebben, hoeven dus niet gedekt te worden uit de eventuele meeropbrengsten van het aanbieden van dialyse. Een goede band met een, liefst nabijgelegen, ziekenhuis voor eventuele calamiteiten volstaat. Kortom, iedereen tevreden zou je denken.

Maar de eerste verschijnselen van problemen door de vrije markt voor dialyse beginnen zich nu toch ook in Europa af te tekenen. In het Zuid-Franse Draguignan is het verplegend personeel van het lokale dialysecentrum Serena, zich bewust geworden van de mooie winsten van het Zweedse moederbedrijf Diaverum waarvan het sinds 2010 deel uitmaakt. 

Zelf zijn ze op de nullijn gezet in de loononderhandelingen en daarom afgelopen woensdag in staking gegaan. Hun strijdkreet: “600.000 euro voor de aandeelhouders, Hoeveel voor onze salarissen?” Kennelijk zijn de medewerkers nog niet gewend aan het principe van de aandeelhouder, in dit geval een investeringsfonds, die graag ziet dat de waarde van zijn aandelen stijgt en moet verdienen aan zijn investering. Het personeel is in dat verhaal een productiemiddel dat liefst zo goedkoop mogelijk wordt ingekocht.

Het management van het centrum heeft intussen de autoriteiten ingeschakeld omdat sprake zou zijn van werkweigering. De positie van de overheid hierin wordt dus meteen op de proef gesteld. In het desbetreffende departement lijkt de prefect te kiezen voor de aandeelhouder en dwingt de verpleegkundigen tot werken.

Na zes stakingsdagen organiseerde de vakbond CGT voor 11 uur vanochtend weer een demonstratie. Of het iets zal uithalen is alleen zeer de vraag. 

sterren Gepubliceerd: maandag 08-07-2013 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »


Dialyseverpleegkundigen commercieel centrum staken voor meer loon

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier