Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyserende vrouwen eten te weinig groente

Door Godelieve Gros 

Amerikaanse vrouwen die dialyseren eten vaak mager en met weinig vezels. Dat is althans het beeld als zij zelf aangeven wat ze op een dag binnen krijgen. De Amerikaanse National Kidney Foundation grijpt deze onderzoeksbevindingen aan om dialyserende vrouwen, binnen hun dieet, meer fruit en groente te laten eten.

Stockphoto

De Amerikaanse National Kidney Foundation (NKF) heeft het eetgedrag van Amerikaanse vrouwen die hemodialyse of peritoneale dialyse ondergaan onderzocht. 264 vrouwen boven de 18 jaar die minimaal drie maanden een hemodialyse of peritoneale dialysebehandeling kregen, vulden voor dit onderzoek een vragenlijst in.

De vragen uit deze lijst, een zogenaamde Food Frequency Questionnaire (FFQ), gaan over de kwaliteit van de voeding, bijvoorbeeld hoeveel vetten, vezels en vocht de vrouwen dagelijks binnenkrijgen. Dezelfde FFQ is ook gebruikt door het Women’s Health Initiative (WHI) voor een studie naar het effect van een dieet met weinig vetten, veel fruit, groente en vezels op onder andere het ontstaan van kanker bij postmenopauzale vrouwen.

De onderzoekers hebben de resultaten uit de vragenlijsten op diverse punten geanalyseerd. Zo keken ze onder andere naar geografische verschillen (de dialysebehandeling van de vrouwen vond plaats in 116 verschillende dialysecentra) en demografische verschillen (leeftijd, aantal jaren van de dialysebehandeling, etnische afkomst etc.) in relatie tot het voedingspatroon. Ook keken ze naar de relatie tussen het voedingspatroon en de Body Mass Index en het feit of er een officiële diëtist betrokken was bij de behandeling van de nierziekte.

De blanke vrouwen uit de onderzoeksgroep blijken bij het bereiden van kip vaker het vel te verwijderen dan vrouwen met een donkere huidskleur. Deze laatsten voegen weer meer vet toe bij het bereiden van voedsel dan de blanke vrouwen. De onderzoekers hebben ook andere onderlinge verschillen waargenomen. 30 tot 50% van de vrouwen gebruikt weinig vet en ook vezels eten de vrouwen te weinig : gemiddeld 10 gram per dag.

Ondanks de beperkingen van de onderzoeksmethode die geen reëel beeld van het voedingspatroon hoeft weer te geven, is met dit onderzoek voor het eerst het eetgedrag van vrouwen met een dialysebehandeling (tussen 1998 en 1999) in kaart gebracht. De gegevens uit het onderzoek kunnen worden gebruikt om nierpatiënten te stimuleren meer groente en fruit te eten, binnen de voor hen geldende richtlijnen, en hen meer bewust te maken van het belang van gezonde voedselkeuzes.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 11-03-2014
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier