Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten zijn nauwelijks voorbereid op natuurrampen

Door Jeroen van Setten 

This image is a work of a United States Coast Guard service personnel or employee, taken or made during the course of that person's official duties. As a work of the U.S. federal government, the image or file is in the public domain

New Orleans kort na Katrina

Door de orkaan Katrina die in 2005 over de omgeving van New Orleans (VS) trok, werden 94 dialysecentra gedwongen direct de deuren te sluiten. Daardoor kwam het leven van meer dan 5.800 dialysepatiŽnten in die regio in gevaar. En binnen een maand na de orkaan waren 148 van deze patiŽnten dan ook overleden.

Nu, bijna vijf jaar later, blijkt uit onderzoek dat de meeste centra simpelweg niet of onvoldoende waren voorbereid op noodsituaties. Ze hadden bijvoorbeeld geen maatregelen genomen om elektriciteit van noodgeneratoren te kunnen gebruiken en geen scenario om op terug te vallen bij het uitvallen van de watervoorziening.

'NierpatiŽnten zijn afhankelijk van medische behandeling op regelmatige tijdstippen en daarom bijzonder gevoelig voor de gevolgen van een ramp. Wij ontdekten dat dialysepatiŽnten zelf ook grotendeels onvoorbereid zijn op een dergelijk gebeuren', zegt Mark Foster, hoofdauteur van de studie.

Aan het onderzoek deden 311 dialysepatiŽnten uit zes regionale centra in North-Carolina mee. Ze beantwoordden vragen over hun woonomgeving, algemene paraatheid bij rampen, dialyse-specifieke voorbereidingen voor opvang thuis, en de voorbereidingen voor een gedwongen evacuatie. Zowel de algemene rampparaatheid als de dialyse-specifieke voorbereiding van de meeste respondenten was ronduit slecht, ongeacht hun geslacht, ras, leeftijd, inkomen of opleidingsniveau.

De meesten hadden onvoldoende flessenwater in huis, wisten niet wat ze met een nood-dieet zouden moeten aanvangen en maar 6 procent van de ondervraagden had in geval van nood een kaliumbinder in huis. Een meerderheid zou zelfs niet weten in welk alternatief centrum zou kunnen worden gespoeld als het eigen centrum zou uitvallen.

Volgens Foster is het hard nodig dat patiŽnten meer bewust worden gemaakt van de risico's die zij lopen. Hij merkt ook op dat het gebrek aan voorbereiding naar alle waarschijnlijkheid niet uniek is voor North-Carolina. Het niveau van paraatheid bij dialysepatiŽnten is waarschijnlijk overal slecht.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 22-06-2010
Bron: Renal Business Today | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier