Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten zetten sociale omgeving in bij medicatiemanagement

Door Merel Dercksen 

Amerikaanse hemodialysepatiënten blijken vaak hulp van hun persoonlijke omgeving in te roepen bij het managen van hun medicijngebruik. Overleggen met zorgverleners hierover doen ze dan juist weer nauwelijks uit zichzelf, ondanks dat professionele hulp hierbij veel patiënten best zinvol lijkt. Maar dan wel voor anderen, niet voor henzelf.

Patiënten met eindstadium nierfalen slikken vaak een hele batterij aan medicijnen, allemaal met hun eigen bijzonderheden rondom de manier of het tijdstip van inname. Sommige patiënten kunnen dit allemaal goed regelen, andere krijgen het niet voor elkaar en zijn, al dan niet met opzet, therapieontrouw.

Amerikaanse onderzoekers vroegen zich af: hoe kijken hemodialysepatiënten aan tegen hun medicatiemanagement, en wat zijn hun ervaringen ermee? Hoe doen patiënten die al hun medicijnen elke dag in de juiste dosis en op het goede moment innemen dat? Zouden patiënten daar hulp bij willen krijgen?

Om dit na te gaan hebben de onderzoekers interviews afgenomen bij patiënten van drie dialysecentra. Deze interviews hebben ze opgenomen, uitgeschreven en aan de hand van thema's geanalyseerd. De geïnterviewde patiënten meldden meerdere redenen die hun medicijnschema ingewikkelder maakten. Het dialyserooster, waar de tijden van innemen op aangepast moeten worden, het hebben van meerdere aandoeningen, en dat medicijnen door meerdere zorgverleners worden voorgeschreven. Deze laatste twee zaken vragen extra afstemming van alle medicijnen.

Om met zo'n ingewikkeld regime om te gaan, rapporteerden de patiënten verschillende strategieën. Vrij vaak was hulp van de familie of overige sociale omgeving daar een belangrijke factor in. Deze patiënten doen het dus niet helemaal zelf, maar ze blijken ook nauwelijks met hun zorgverleners te overleggen. Ze vragen dus wel hulp bij het dagelijks uitvoeren van het medicatieschema, maar geen professionele hulp bij het inrichten van hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het innemen zo eenvoudig mogelijk gaat.

De meeste patiënten gaven desgevraagd aan dat professionele hulp bij medicatiemanagement handig zou kunnen zijn. Maar dan wel voor andere patiënten, zelf zouden ze het niet nodig hebben. Opvallend, volgens de onderzoekers, omdat hier ook patiënten bij zaten bij wie het in de praktijk niet altijd even goed ging.

De onderzoekers doen de aanbeveling om bij verder onderzoek naar dit onderwerp, en bij het ontwikkelen van een medicatieregime, het sociale kapitaal van de patiënt als raamwerk te nemen. Dit biedt niet alleen houvast, maar maakt de kans dat de patiënt het schema kan volgen ook groter, omdat het aansluit bij wat de meeste patiënten uit zichzelf ook doen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-08-2016
Bron: Research in Social & Administrative Pharmacy | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


DialysepatiŽnten zetten sociale omgeving in bij medicatiemanagement

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier