Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten veel beter gevoed dan 30 jaar geleden

Door Merel Dercksen 

DialysepatiŽnten zijn tegenwoordig beter gevoed dan drie decennia geleden. Dat hebben Deense onderzoekers geconstateerd nadat ze een studie naar ondervoeding uit 1986 op precies dezelfde manier opnieuw uitgevoerd hadden. Ze denken dat dat niet alleen te danken is aan de verbeteringen in de dieetzorg voor dialysepatiŽnten, maar mogelijk ook aan obesitas.

Ondervoeding is een veel voorkomend probleem onder dialysepatiŽnten, door oorzaken als streng dieet, verminderde eetlust en juist een verhoogde eiwitbehoefte. PatiŽnten die ondervoed zijn hebben slechtere vooruitzichten. Sinds de jaren '80 is er meer aandacht voor en meer kennis van, voeding bij deze doelgroep gekomen. Toch wordt er wel gezegd dat ondervoeding nog net zo vaak voorkomt als dertig jaar geleden.

Om na te gaan of dat echt zo is, hebben onderzoekers uit Denemarken een studie uit 1986 genomen, waarin gekeken werd naar de voedingstoestand van 48 dialysepatiŽnten - zowel hemo- als peritoneale dialyse. Ze hebben deze studie vervolgens op exact dezelfde manier uitgevoerd bij een groep van 64 patiŽnten die in 2014 dialyseerde.

De onderzoekers zijn door de resultaten te vergelijken tot de conclusie gekomen dat ondervoeding onder dialysepatiŽnten wel degelijk minder voorkomt dan drie decennia terug. De huidplooi aan de achterkant van de bovenarm bijvoorbeeld, die iets zegt over iemands vetreserves, is gemiddeld dikker geworden. Ook de omtrek van de bovenarm en de BMI zijn toegenomen. Een tekort aan eiwit of energie in de voeding komt tegenwoordig juist veel minder vaak voor.

Uit deze vergelijking is niet op te maken hoe het nou komt, dat dialysepatiŽnten tegenwoordig zoveel beter gevoed zijn. Maar het ligt voor de hand om te denken dat dat te maken heeft met meer aandacht voor voeding in de behandeling. Daarnaast is er ook meer kennis over wat goede voeding voor dialysepatiŽnten is. De onderzoekers komen nog met een mogelijke verklaring die wellicht wat onverwacht is: doordat obesitas zo veel meer voorkomt, hebben ook dialysepatiŽnten meer reserves.

sterren Gepubliceerd: woensdag 20-07-2016
Bron: Journal of Renal Nutrition | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Bart, Urmond
  02-08-2016 09:29

  Ten onrechte wordt aangenomen dat ondervoeding alleen te maken zou hebben met een streng dieet.
  Dialyse spoelt nu eenmaal ook heel belangrijke voedingsstoffen weg, met name eiwitten.
  Eiwit inname is vaak niet makkelijk (zeker niet als je jaren gewend was eiwitarm te eten).
  Dus ondervoeding is nog steeds een issue bij nierpatienten.
  Bij mijn jaarlijkse dialyse APK waren de verpleegkundigen er erg alert op.
  Hoewel ik niet ondervoed was bleek ik wel veel te weinig eiwitten binnen te krijgen.
  Zo vreemd is dit onderzoeksonderwerp dus toch niet.

 • Sandra Walker, Scarisbrick
  25-07-2016 13:16

  Wat een idioot onderzoeksonderwerp. 33 jaar geleden spoelde ik 8 uur 2 keer i/d week. Sinds dien is dialyse giga verbeterd, zijn er giga meer medicijnen (bv fosfaatbinders, EPO etc) 33 jaar geleden kon je maximaal 1 aardappel en 50 gram vlees en 1 opscheplepel groente eten. Natuurlijk was er ondervoeding. Daar moet dan onderzoek naar gedaan worden?

 • Sophie Luderer, Nijmegen
  21-07-2016 09:01

  Het lijkt me aannemelijk dat deze betere voedingstoestand vooral komt doordat de dieetadviezen indertijd nogal veranderd zijn.
  Zo'n 30 jaar geleden adviseerden diŽtisten in Nederland (en ik vermoed in de meeste West-Europese landen) nog een eiwitbeperkt dieet, waarbij men dialyserenden adviseerde om niet meer dan 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht binnen te krijgen. In de jaren '50 was dit zelfs nog extremer: bij het Borstdieet werd nierpatiŽnten door de arts (!) geadviseerd max 35 gram eiwit/dag aan te houden en het Giovanettidieet zat zelfs op max 20 gram eiwit/dag! Dit gaf weliswaar minder ammoniakbelasting, maar ook flinke ondervoeding (nog even los van het feit dat zo'n dieet weinig patiŽntvriendelijk was en nauwelijks vol te houden...)!
  Tegenwoordig wordt bij dialyse juist een voeding geadviseerd die mťťr eiwit bevat dan normaal, namelijk 1,2 gram eiwit/kg. Dit omdat dialyserenden via de dialysefilter of het buikvlies ook eiwitverlies hebben en dialyseren een katabool effect heeft (het lichaam gaat zín energie putten uit reserves, namelijk het vet- en spierweefsel). Hierbij wordt de voedingstoestand uiteraard steeds nauwlettend in de gaten gehouden door een diŽtist, die sowieso intensief betrokken is bij de behandeling. Best logisch dat ondervoeding bij deze groep dus minder voorkomt.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


DialysepatiŽnten veel beter gevoed dan 30 jaar geleden

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier