Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten vallen minder na training personeel

Door Merel Dercksen 

Er blijken meerdere oorzaken te zijn waarom hemodialysepatiŽnten, maar ook medewerkers en bezoekers van een dialysecentrum, vallen. Een training van het personeel en het realiseren van een omgeving zonder obstakels, blijken ervoor te zorgen dat bijna niemand meer valt.

HemodialysepatiŽnten lopen een verhoogd risico om te vallen. En als ze vallen, houden ze daar vaker vervelende gevolgen aan over dan anderen. Toch is er maar weinig onderzoek gedaan naar vallen en valpreventie bij dialysepatiŽnten. Over de doelgroep ouderen is in dit opzicht veel meer kennis. In Ann Arbor (VS) hebben nefrologen en geriaters daarom samengewerkt in een onderzoek naar vallen en mogelijkheden om dat te voorkomen, bij hemodialysepatiŽnten.

Eerst verzamelden ze alle valincidenten in een poliklinisch dialysecentrum over een periode van vier jaar. De onderzoekers voerden een analyse uit naar de oorzaken van het vallen. Op basis daarvan voerden ze een interventieprogramma in, dat erop gericht was te zorgen dat er minder vaak iemand zou vallen. De periode daarna vergeleken ze met de eerste vier jaar, waarin er nog geen speciaal valpreventieprogramma was.

De onderzoekers telden 22 valincidenten in dit centrum, waarbij 14 patiŽnten en acht personeelsleden of bezoekers betrokken waren. Dat komt neer op 50 keer vallen per 100.000 uitgevoerde dialysebehandelingen. De analyse leerde dat de oorzaken vooral lagen in gaten in de opleiding van het personeel, en in omgevingsfactoren. Het interventieprogramma richtte zich dan ook op die twee zaken: personeelsleden beter onderwijzen over valrisico's en hoe te voorkomen dat een patiŽnt valt, en het aanpassen van de inrichting.

In de 21 maanden daarna viel er nog maar drie keer iemand: twee patiŽnten en ťťn personeelslid. Dat komt in dit dialysecentrum neer op 14 valincidenten per 100.000 uitgevoerde dialysebehandelingen, ruim drie keer zo weinig als voor het interventieprogramma.

sterren Gepubliceerd: woensdag 14-07-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier