Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'DialysepatiŽnten onnodig blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen'

Door Redactie NierNieuws 

Vandaag verschijnt een artikel in Medisch Contact waarin de auteurs wijzen op de gevaren van weekmakers en andere hormoonverstorende stoffen in medische hulpmiddelen. Ze noemen daarbij onder andere specifiek dialysepatiënten, omdat hun bloed heel vaak in aanraking komt met kunststof lijnen. 

'Er is toenemend bewijs dat bisfenol A, weekmakers en andere hormoonverstorende stoffen de gezondheid bedreigen. Deze stoffen worden onder meer gebruikt in medische hulpmiddelen zoals infusen. Een goede reden voor artsen om te helpen deze stoffen uit te bannen,' opent het artikel. Minister Schippers heeft toegezegd maatregelen te nemen om te zorgen dat vooral baby's minder worden blootgesteld aan bisfenol A. Een goede stap, vinden de auteurs onder wie een kinderarts en een toxicoloog, maar nog niet genoeg.

Recent Utrechts onderzoek heeft namelijk laten zien dat hormoonverstorende stoffen in verband kunnen worden gebracht met tientallen ziektes, waaronder hormoongevoelige kankers. Ondanks dat niet bewezen kan worden dat er een directe oorzaak is tussen blootstelling en ziekte, vinden de auteurs van dit stuk dat we veel verder moeten gaan. Elke arts zou alleen nog hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld slangen bij dialyseapparatuur, moeten gebruiken zonder weekmakers.

Én medici dienen volgens dit artikel voorlichting te geven en de overheid aan te sporen de regelgeving aan te passen. Dat zou menselijk leed en hoge zorgkosten kunnen voorkomen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 19-05-2016
Bron: Medisch Contact | Nog geen reacties
'Het CoŲrdinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier