Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten krijgen te hoge dosis straling

Door Merel Dercksen 

Een van de redenen dat hemodialysepatiŽnten een verhoogd risico lopen om kanker te krijgen, en hieraan te overlijden, is dat ze aan teveel straling blootgesteld worden. Afhankelijk van hun voorgeschiedenis en verdere gezondheid, moeten ze zoveel scans ondergaan, dat de totale toegestane dosis straling per jaar overschreden wordt.

HemodialysepatiŽnten lopen een verhoogd risico op kanker. Gedeeltelijk zou dat te verklaren kunnen zijn uit de hogere dosis straling waaraan ze blootgesteld worden, omdat er relatief vaak een foto of scan gemaakt wordt. Ierse nefrologen en radiologen, van het Cork University Hospital, onderzochten aan hoeveel straling hemodialysepatiŽnten nou eigenlijk worden blootgesteld.

Ze analyseerden de gegevens van 100 van hun patiŽnten, over een periode van gemiddeld ruim drie jaar. De cumulatieve hoeveelheid effectieve straling waaraan de patiŽnten blootgesteld waren, berekenden ze aan de hand van de onderzoeken die de patiŽnten hadden ondergaan, en op basis van gestandaardiseerde gegevens over verschillende radiodiagnostische technieken. De gemiddelde jaarlijkse dosis straling was voor deze patiŽnten 6,9 millisievert (mSv). Maar de onderlinge verschillen bleken groot te zijn: 14 van de 100 patiŽnten zaten aan een totale jaarlijkse effectieve stralingsdosis van meer dan 20 mSv, wat de limiet is waaraan mensen mogen worden blootgesteld.

Over de gehele studieperiode was de totale dosis per patiŽnt gemiddeld 21,7 mSv, waarbij 13 van hen boven de 75 mSv uitkwamen. Dat is een hoeveelheid die gepaard gaat met een 7 procent hogere sterfte door kanker.

Twee derde van de totale stralingsdosis was het gevolg van CT-scans. De onderzoekers vonden verder nog een verband tussen de straling waaraan een patiŽnt wordt blootgesteld en de oorzaak van het nierfalen, een geschiedenis van hartproblemen, zijn wachtlijststatus, het aantal dagen dat hij in het ziekenhuis opgenomen werd tijdens de studieperiode en of de patiŽnt overleed tijdens het onderzoek.

Een substantieel deel van de dialysepatiŽnten krijgt, afhankelijk van hun verdere conditie en medische geschiedenis, een zo hoge dosis straling te verwerken dat het risico aan kanker te overlijden duidelijk toeneemt.

sterren Gepubliceerd: woensdag 07-07-2010
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier