Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten dupe van ruzie nefrologen met leveranciers

Door Redactie NierNieuws 

Duitse dialysepatiënten die zich het slachtoffer voelen van een ruzie tussen nefrologen en de leverancier van apparaten en technici, hebben de regionale overheid gevraagd te helpen. Het lijkt een soap, maar zou ook een nieuwe uitwas van meer marktwerking kunnen zijn.

'Wie bekommert zich in deze situatie om de patiënten? Niemand!' stelt de woordvoerder van de 85 overgebleven dialysepatiënten Theo Luthe. Hij heeft een open brief gestuurd aan de president van de regionale regering die in Münster zetelt, Reinhard Klenke. Daarin roept hij Klenke op om ervoor te zorgen dat de dialysepatiënten weer normaal in hun vertrouwde centrum behandeld kunnen worden.

Aan patiëntenrechten denkt niemand in de strijd tussen leverancier van middelen en personeel Vallomed in de persoon van bedrijfsleider Vallomtharayil, en de nefrologen die vertrokken zijn om hun eigen centrum op te zetten. 'Het kan niet zo zijn dat de patiënten de gevolgen moeten dragen van het gespeculeer en de grootheidswaan van artsen!', aldus Luthe in zijn brief.

Volgens de behandelend artsen is daarvan geen sprake, maar is de vertrouwensrelatie reeds lang en inmiddels onherstelbaar beschadigd, waardoor nefrologen Hetmanczyk en Tamm zich genoodzaakt zien hun eigen centrum te starten. Sluiting van hun tijdelijke kliniek is niet aan de orde, geruchten daarover zouden het resultaat zijn van 'wensdenken' door Vallomtharayil.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 24-01-2014
Bron: Der Westen | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier