Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten dupe van ruzie nefrologen met leveranciers

Door Redactie NierNieuws 

Duitse dialysepatiënten die zich het slachtoffer voelen van een ruzie tussen nefrologen en de leverancier van apparaten en technici, hebben de regionale overheid gevraagd te helpen. Het lijkt een soap, maar zou ook een nieuwe uitwas van meer marktwerking kunnen zijn.

'Wie bekommert zich in deze situatie om de patiënten? Niemand!' stelt de woordvoerder van de 85 overgebleven dialysepatiënten Theo Luthe. Hij heeft een open brief gestuurd aan de president van de regionale regering die in Münster zetelt, Reinhard Klenke. Daarin roept hij Klenke op om ervoor te zorgen dat de dialysepatiënten weer normaal in hun vertrouwde centrum behandeld kunnen worden.

Aan patiëntenrechten denkt niemand in de strijd tussen leverancier van middelen en personeel Vallomed in de persoon van bedrijfsleider Vallomtharayil, en de nefrologen die vertrokken zijn om hun eigen centrum op te zetten. 'Het kan niet zo zijn dat de patiënten de gevolgen moeten dragen van het gespeculeer en de grootheidswaan van artsen!', aldus Luthe in zijn brief.

Volgens de behandelend artsen is daarvan geen sprake, maar is de vertrouwensrelatie reeds lang en inmiddels onherstelbaar beschadigd, waardoor nefrologen Hetmanczyk en Tamm zich genoodzaakt zien hun eigen centrum te starten. Sluiting van hun tijdelijke kliniek is niet aan de orde, geruchten daarover zouden het resultaat zijn van 'wensdenken' door Vallomtharayil.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 24-01-2014
Bron: Der Westen | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier