Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnt op weg naar de Via Gladiola

Door Jeroen van Setten 

Foto's: Sophie Luderer

Joop Willems (68) loopt al zijn hele leven. Vroeger hard, na een nieuwe hartklep 'gewoon'. Dat hij dialysepatiënt is geworden verandert daar niets aan. Het ochtendwandelingetje, meestal samen met zijn vrouw, is 11 kilometer lang: 'ik voel me gewoon veel beter als ik loop'. Joop loopt nu weer de vierdaagse van Nijmegen. De vier maal 40 kilometer, want met 50 kilometer per dag komt hij niet op tijd voor de dialyse.

'Meestal ben ik rond een uur of twaalf binnen. Dan pak ik de bus naar het CWZ en daar mag ik dan douchen voor de dialyse', vertelt Willems. Met de organisatie van de vierdaagse trof hij wel een speciale regeling, hij mag op dinsdag en donderdag vroeg starten zodat hij op tijd binnen is voor de dialyse. 'Normaal wissel je per jaar de vroege en late start', zegt hij. 'En omdat ik vorig jaar ook al op dinsdag en donderdag vroeg en woensdag en vrijdag laat startte, zou dat nu omgekeerd zijn.'

Maar dat is ook het enige waaraan iemand iets bijzonders aan Joop Willems zou kunnen merken. Lopen doet hij 'als vanzelf' ondanks zijn bijzondere gezondheidstoestand. Op een enkele blauwe teennagel na komen zijn voeten de lange wandeltochten altijd onbeschadigd door. Ook slapen is gelukkig geen enkel probleem, 'anders wist ik niet of ik het vol zou houden hoor', geeft hij toe. Omdat hij zo goed slaapt is de nachtdialyse die hij normaal gesproken in Alkmaar ondergaat ook geen probleem. 'Ik slaap er eigenlijk net zo goed als thuis', verklaart de voormalige Hoogovens-medewerker.

Bewegen is erg belangrijk, daarvan is Joop Willems overtuigd. De actie in het CWZ in Nijmegen om het dialysefietsen te stimuleren spreekt hem dan ook erg aan hoewel hij het zelf niet nodig heeft. 'Die mensen moeten gewoon meer bewegen, maar alleen zo'n paar trappers, dat stimuleert niet echt.' Het CWZ wil dan ook een systeem aanschaffen dat op een beeldscherm virtuele fietstochten mogelijk maakt.

'Fietsen tijdens de dialyse is goed voor betere bloeddoorstroming, tegen mogelijke kramp tijdens dialyse, zorgt voor een betere bloeddruk, mogelijk betere kalium- en fosfaatuitslagen, betere conditie, sterkere spieren en botten en het is natuurlijk een leuke afleiding tijdens de uren durende dialysebehandelingen,' zegt CWZ-diëtiste Sophie Luderer erover. Joop Willems ziet dat ook, maar tijdens nachtelijke dialyse is het geen optie en met al zijn wandelkilometers komt hij toch al aan heel veel beweging.

Na twee mislukte transplantaties kort na elkaar heeft Joop nu veel antistoffen. Toch staat hij nu alweer tweeënhalf jaar op de wachtlijst. 'Ze geven me in het VU-ziekenhuis nog best een redelijke kans', zegt hij, 'maar ik zit er niet de hele tijd op te wachten en het lopen blijf ik toch wel doen.'

Vandaag de laatste loodjes. Zijn vrouw loopt zelf niet mee, maar komt hem wel aan de eindstreep met gladiolen opwachten. En als het aan Joop ligt, doet hij het volgend jaar gewoon weer.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 22-07-2016 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Sophie Luderer, Nijmegen
  24-07-2016 13:39

  Ter aanvulling: Joop Willems heeft ook zijn 4e Vierdaagsedag probleemloos uitgelopen! Echt een top prestatie, zeker onder de bizarre weersomstandigheden met hitte, storm en onweer, in combinatie met zijn gezondheidssituatie.
  Daarnaast was zijn steun bij onze actie om dialyserenden (die daartoe in staat zijn) meer te laten bewegen via een virtueel fietsparcours natuurlijk super! We hopen dit virtuele scherm snel aan te kunnen schaffen en Joop volgend jaar weer te kunnen ondersteunen in ons ziekenhuis!

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  22-07-2016 15:41

  Wow! RESPECT!
  Een perfecte kandidaat voor de MindSonartest :-)
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »


DialysepatiŽnt op weg naar de Via Gladiola

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier