Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialysecentrum Waalwijk opent volgende week

Door Merel Dercksen 

De dependance die de dialyseafdeling van het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis in Waalwijk heeft gerealiseerd, is vanaf aanstaande maandag in bedrijf. Uiteindelijk moet de vestiging uitgroeien tot een volwaardig medium-care centrum.

Vanwege een toenemend aantal patiŽnten wilde de dialyseafdeling van het St. Elisabeth Ziekenhuis uitbreiden. Omdat veel mensen uit de regio Waalwijk komen, besloot het ziekenhuis daar een locatie voor een nieuw centrum te zoeken. De keus viel uiteindelijk op medisch centrum Het Koetshuis.

In het centrum staan tien stoelen. In eerste instantie is het overdag open op maandag, woensdag, en vrijdag. Dat wordt op termijn uitgebreid naar zes dagen in de week. Het centrum is, omdat het niet op korte afstand van een ziekenhuis staat, alleen geschikt voor mensen met een stabiele dialyse zonder ernstige bijkomende problemen.

In het medisch centrum gaat ook een predialyse polikliniek van start. Een keer per week houdt een nefroloog van het St. Elisabeth Ziekenhuis hier spreekuur. Vanaf september komt daar nog een polikliniek voor peritoneaal-dialysepatiŽnten bij.

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-07-2010
Bron: St. Elisabeth Ziekenhuis | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier