Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in EthiopiŽ (8): Weer aan de slag

Klik voor een vergroting

Donderdag raapte ik alle moed bijeen en was het mogelijk om 8 uur ís ochtends op mijn werk te verschijnen. Sinds de andere vrijwilligster Barbara uit Zwitserland weg is, is het iedere dag superdruk op de kliniek. Het is dan ook geen prettige bijkomer dat de kliniek bomvol zit met opgenomen patiŽnten. Zelfs het kleine kamertje dat gebruikt wordt voor opslag van de ECG-machine werd gebruikt voor een patiŽnt.

Donderdag en vrijdag hielp ik de verpleegkundigen met infuus zetten of verplaatsen, medicijnen inspuiten, bloeddrukmetingen en oogtesten. Eerder deze week vroeg Kidist, een oudere verpleegkundige die niet heel goed Engels kan spreken, of ik een infuus wilde aanprikken bij een nieuw opgenomen patiŽnt. Ik had dit nog nooit gedaan, maar ik besloot om mezelf in het diepe te werpen omdat ik het al zo vaak had gezien. Daarbij hadden de verpleegkundigen het er te druk voor en het moest toch gebeuren. Jammer genoeg was de patiŽnt waar ik voor het eerst een infuus moest aanleggen erg obees en oedemateus, en de donkere huid maakt het er ook niet makkelijker op een ader te vinden. In twee keer prikken was het me al gelukt, en dit is blijkbaar niet slecht voor een eerste keer.

Wordt vervolgd

Meer afleveringen van Wytzes columns

sterren Gepubliceerd: maandag 26-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier