Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in EthiopiŽ (7): Een dokter wordt niet ziek

In de nacht na de finale van het WK, rond een uur of 3, werd ik erg misselijk en koud, en moest ik elke 30 minuten naar de badkamer rennen om over te geven. Waarschijnlijk had ik voedselvergiftiging door ťťn van de snacks die ik in het cafť waar we de wedstrijd hadden bekeken, kreeg. Ik heb die nacht niet kunnen slapen en ik ben de volgende ochtend niet naar werk gegaan omdat ik niet uit bed kon komen. Ik was ongelooflijk slap en gedehydreerd, had hoge koorts en ademde ontzettend zwaar. Niemand hier heeft iets gemerkt die nacht, en maandag was ik de hele dag alleen thuis, het grootste gedeelte van de dag heb ik kunnen slapen toen ik niet meer zo misselijk was, maar ziek en alleen zijn is hier echt geen pretje.

Dinsdag ben ik vol met ibuprofen, diarreeremmers en goede moed om 8 uur ís ochtends op werk verschenen, maar ben toen tegen de middag weer naar huis gestuurd toen ze mijn bloeddruk en temperatuur hadden gemeten. Ik kreeg een heleboel ORS mee, en het bericht dat ik de eerste dagen maar thuis moest blijven. Misschien is het toch niet alleen voedselvergiftiging geweest.

Wordt vervolgd

Meer afleveringen van Wytzes columns

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier