Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in EthiopiŽ (6): Humor houdt het draaglijk

Door Merel Dercksen 

Klik voor een vergroting

Het is een heel avontuur, maar toch trekt er een negatieve kracht aan mijn humeur. Er is hier erg veel armoede, meer dan ik kan beschrijven. En op de kliniek overlijdt er vaak iemand doordat hij onderzoek en/of behandeling niet kan betalen. Chronisch nierfalen is fataal voor de patiŽnt als er geen dialyse wordt verleend, hij raakt dan in een uremisch coma en de hersenen zullen langzaam stoppen met functioneren.

Een patiŽnt met chronisch nierfalen moet minimaal drie keer per week gedialyseerd worden, en dit kost voor de patiŽnt ongeveer 100 euro per keer. Voor de meeste mensen is dit niet te betalen, en soms komen patiŽnten binnen een week al comateus binnen. Iedere avond moet ik aan veel mensen denken die ik heb zien komen en heb zien gaan, en dit maakt me soms erg verdrietig.

Door de humor en vrolijkheid van de verpleegster heb ik wel iedere morgen zin om naar de kliniek te gaan, en doordat ik veel mag doen maakt het mijn werk ook nog heel erg zinvol.

Wordt vervolgd

Meer afleveringen van Wytzes columns

sterren Gepubliceerd: woensdag 21-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier