Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in EthiopiŽ (5): De dagelijkse gang van zaken

Door Merel Dercksen 

Klik voor een vergroting

Ik werk nu een week in Sante Medical Center in Addis Abeba, en het bevalt mij heel erg goed. Om een indruk te geven van wat ik hier doe zal ik vertellen hoe mijn dag eruit ziet. 's Ochtends arriveer ik op de kliniek om 8 uur, wat inhoudt dat ik om half 7 iedere dag opsta om de taxi te pakken. Aangekomen op de kliniek beginnen we met rounds, waarbij we met alle dokters de opgenomen patiŽnten langs gaan. Na rounds bekijk ik de papieren, en discussieer ik met de dokters waarbij ondertussen nieuwe consulten worden behandeld.

Tijdens het consult assisteer ik met lichamelijk onderzoek, en bij Engels sprekende SomaliŽrs mag ik het consult afnemen in een aparte kamer. Soms assisteer ik op de dialysekamer, waar ze altijd hulp nodig hebben met het meten van bloeddruk, pols en het aflezen van de waarden in de machines. Deze week heb ik ook een cystoscopie gedaan, en plaskatheters gezet bij meerdere patiŽnten.

Dit alles is heel erg leerzaam voor mij, maar het leukste gedeelte van de dag vind ik de lunch. Rond 1 uur pakken we tafels en stoelen bijeen op de dialysekamer en eet ik injera en rijst met de verpleegsters. Ze zijn allemaal heel aardig en geÔnteresseerd, maar vooral hun humor is opvallend en niet alleen aanwezig tijdens de lunch. Met zuster Addis en Askual kan ik het erg goed vinden, ze zijn ook de jongste verpleegsters aanwezig. Wanneer ik een dagje niet op dialyse ben verschenen krijg ik direct commentaar..

Wordt vervolgd

Meer afleveringen van Wytzes columns

sterren Gepubliceerd: zondag 18-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier