Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in EthiopiŽ (4): Leren van elkaar

Door Merel Dercksen 

Klik voor een vergroting

Het geeft een goed gevoel om na al die maanden voorbereiding eindelijk met witte jas en stethoscoop rond te lopen in een echte kliniek, met de voldoening dat ik ook echt dingen mag doen. Ik leer veel van de dokters en verpleegsters hier, maar ook willen ze veel weten van de manier waarop wij bijvoorbeeld hypertensie behandelen in Nederland.

Ook heb ik iedereen veel verteld over de manier waarop we antibiotica-resistentie aanpakken in Nederland, en dat ze hier voorzichtiger moeten zijn met het voorschrijven van breed-spectrum antibiotica. Zuster Aragesh vertelde me dat de manager veel dingen wil veranderen aan de kliniek in korte tijd, en dat ze veel hebben aan tips en advies uit de westerse wereld. Ik zal zeker het antibiotica-probleem aanstippen, en ook een ontbreken van een crash-kart voor defribrilatie bij hartfalen is een essentieel probleem vind ik.

Ik denk dat er hier genoeg te doen is om mij nog 6 weken zoet te houden, maar het blijft spannend en moeilijk door de taalbarriŤre en het gebrek aan aanvullend onderzoek hier. De dokters vormen diagnoses voornamelijk aan de hand van symptomen, en bloedonderzoek wordt hier pas uitgevoerd als de behandeling niet aanslaat. Het is een heel andere wereld van geneeskunde.

Wordt vervolgd

Meer afleveringen van Wytzes columns

sterren Gepubliceerd: vrijdag 16-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier