Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in EthiopiŽ (3): Een onbetaalbare luxevoorziening

Door Merel Dercksen 

Klik voor een vergroting

De meeste tijd heb ik doorgebracht bij de patiŽnten die dialyse kregen, want hier kon ik het meeste helpen. Met een verpleegster van rond mijn leeftijd, zuster Addis, kon ik het goed vinden. En ze gaf mij instructies om te helpen bij dialyse. Ook leert ze me steeds een beetje Amhaars, een aanbod wat ik niet af kon slaan, maar om mijn pogingen om de uitspraak goed te krijgen wordt vaak gelachen. Maar je zou haar Nederlandse woorden moeten horen uitspreken, dit geeft mij weer meer moed om het te blijven proberen.

Ook raakten we in gesprek over een patiŽnt die in een uremisch coma raakte nadat hij niet kon betalen voor de dialyse-procedure. De man in kwestie is 28 jaar oud, en heeft chronisch nierfalen. Vorige week heeft hij zo lang moeten wachten met zijn behandeling dat hij in kritische situatie binnenkwam, maar na dialyse weer snel bij kennis was. Er zullen veel mensen zijn in EthiopiŽ die dit geluk niet hebben, en waar deze coma fataal voor hen kan aflopen. Ook wanneer deze patiŽnt het geld voor de volgende behandeling niet bijeen kan sprokkelen zal dit niet goed voor hem aflopen.

Je moet onthouden dat dialyse voor de meeste chronische patiŽnten een tijdelijke oplossing is, en dat niertransplantatie voor deze patiŽnten helemaal niet aan de orde komt. Voor een echte transplantatie moet de patiŽnt meestal naar India, aangezien het hier niet wordt uitgevoerd. De kosten voor de patiŽnt zullen oplopen tot 1.100.000 birr wat in Nederland ongeveer 70.000 euro is. Hier is het goedkoop voor een transplantatie, en door goede verzekering heeft iedereen de mogelijkheid om transplantatie te krijgen. Maar in EthiopiŽ wordt er niet eens meer aan gedacht en is chronisch nierfalen meestal dodelijk.

Wordt vervolgd

Meer afleveringen van Wytzes columns

sterren Gepubliceerd: woensdag 14-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier