Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in EthiopiŽ (2): Aan de slag!

Door Merel Dercksen 

Klik voor een vergroting

Vanmorgen stond ik op om 07:30 voor mijn eerste dag werken in de kliniek. De tijd wordt hier trouwens anders geteld: In EthiopiŽ zijn er 12 uren overdag en 12 uren 's nachts. Dit betekent dat om 7 uur 's ochtends (onze tijd) het in EthiopiŽ 1 uur is, om 6 uur 's avonds is het hier 12 uur, en een uur later is het weer 1 uur. Het is verwarrend maar te onthouden als je gewoon 6 uren van de tijd aftrekt.

Om op de kliniek te komen moet ik vanaf het huis een stuk bergop lopen via modderige stenen paden langs vieze wegen. Vanaf een centraal punt neem ik dan een taxibusje naar Arat Kilo, en daarna een andere taxi naar Legehar. Bij het instappen moet je goed opletten wat de jongens van de taxi roepen, aangezien je niet aan de andere kant van Addis Abeba wil belanden. Tijdens de rit betaal ik iedere keer ongeveer 2 birr, wat ongeveer 13 eurocent is in Nederland.

Ik was te vroeg op mijn werk, maar ik kon meteen beginnen met 'rounds', waarbij we langs alle opgenomen patiŽnten lopen om 'vitals' te meten en te discussiŽren over de casus. In de loop van de middag nam ik de taken op van bloeddruk, pols, en ademhaling meten bij dialysepatiŽnten, en het wegen en verwisselen van transfusie- en infuusvloeistofzakjes. Ook heb ik een aantal uur doorgebracht bij de dokters, waar we vooral veel hebben gepraat over de behandeling van nierfalen en hypertensie, wat de meest voorkomende klachten zijn bij deze kliniek.

Wordt vervolgd

Meer afleveringen van Wytzes columns

sterren Gepubliceerd: maandag 12-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier