Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in EthiopiŽ (11): Een dodelijke behandeling

Klik voor een vergroting

Vanmorgen werd mij op een schokkende manier duidelijk gemaakt hoe gevaarlijk en onvoorspelbaar dialyse is. Ik was aan het werk op de dialyse afdeling, totaal onbewust van wat mij stond te gebeuren. De nierpatiŽnten waren aan het rusten, en ik bediende de machines en nam de 'vital signs' samen met zuster Addis, zoals elke dag op dialyse.

Plotseling riep Addis om mijn hulp en zag ik een plas bloed onder het bed van ťťn van de patiŽnten verschijnen. Blijkbaar heeft de arme man bewogen tijdens zijn behandeling en is ťťn van zijn katheters losgeraakt. Ongelukkig voor hem was het de katheter die ervoor zorgt dat het gedialyseerde bloed terugkeert in zijn lichaam. De dialyse machine merkte het gemis van de veneuze buis niet op en bleef het bloed uit het lichaam pompen, waarna het in de dekens, het bed en op de grond terecht kwam. Het verbaasde me met wat voor snelheid dit gaat, je kon het bloed uit de drain zien spuiten. Dit is erg gevaarlijk, de patiŽnt raakte in een hypovolemische shock, en als we een paar minuten te laat waren geweest was dit voor de patiŽnt fataal geworden.

Gelukkig waren we op tijd, en konden we de patiŽnt ook snel een bloedtransfusie en extra plasma geven. Door de heparine die bij de dialyse wordt gegeven stolde het bloed niet en was het dus makkelijk op te dweilen, maar we waren toch dik een uur bezig met het verschonen van het bed en de patiŽnt.

De zusters waren erg gestresst en vroegen mij of ik een vaste hand had om de patiŽnt opnieuw aan te sluiten op de machine. Dit was erg spannend, ik moest een nieuwe toegang aanprikken in de vena jugularis in de nek en heparine inspuiten. Het bloed uit de machine kon via deze buis terugkeren in de circulatie van de patiŽnt, en de rest van het dialyseprogramma werd voor deze dag afgeblazen. Mijn handelingen werden vastgelegd door ťťn van de familieleden van de patiŽnt die mij keer op keer bedankte en de foto's later opstuurde.

Wordt vervolgd

Meer afleveringen van Wytzes columns

sterren Gepubliceerd: zaterdag 31-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier