Dialyse in Ethiopië (11): Een dodelijke behandeling
Vanmorgen werd mij op een schokkende manier duidelijk gemaakt hoe gevaarlijk en onvoorspelbaar dialyse is. Ik was aan het werk op de dialyse afdeling, totaal onbewust van wat mij stond te gebeuren. De nierpatiënten waren aan het rusten, en ik bediende de machines en nam de 'vital signs' samen met zuster Addis, zoals elke dag op dialyse.
Plotseling riep Addis om mijn hulp en zag ik een plas bloed onder het bed van één van de patiënten verschijnen. Blijkbaar heeft de arme man bewogen tijdens zijn behandeling en is één van zijn katheters losgeraakt. Ongelukkig voor hem was het de katheter die ervoor zorgt dat het gedialyseerde bloed terugkeert in zijn lichaam. De dialyse machine merkte het gemis van de veneuze buis niet op en bleef het bloed uit het lichaam pompen, waarna het in de dekens, het bed en op de grond terecht kwam. Het verbaasde me met wat voor snelheid dit gaat, je kon het bloed uit de drain zien spuiten. Dit is erg gevaarlijk, de patiënt raakte in een hypovolemische shock, en als we een paar minuten te laat waren geweest was dit voor de patiënt fataal geworden.
Gelukkig waren we op tijd, en konden we de patiënt ook snel een bloedtransfusie en extra plasma geven. Door de heparine die bij de dialyse wordt gegeven stolde het bloed niet en was het dus makkelijk op te dweilen, maar we waren toch dik een uur bezig met het verschonen van het bed en de patiënt.
De zusters waren erg gestresst en vroegen mij of ik een vaste hand had om de patiënt opnieuw aan te sluiten op de machine. Dit was erg spannend, ik moest een nieuwe toegang aanprikken in de vena jugularis in de nek en heparine inspuiten. Het bloed uit de machine kon via deze buis terugkeren in de circulatie van de patiënt, en de rest van het dialyseprogramma werd voor deze dag afgeblazen. Mijn handelingen werden vastgelegd door één van de familieleden van de patiënt die mij keer op keer bedankte en de foto's later opstuurde.
Wordt vervolgd
Gepubliceerd: zaterdag 31-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten
Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.
Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »
Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.
‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »
Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.
Reacties
Reageer op dit artikel