Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in EthiopiŽ (10): Noodzakelijke apparatuur te duur

Deze week heb ik ook een gesprek gehad met Dr. Lissan, nierspecialist en manager van Sante Medical Center. Ik wilde hem even apart spreken omdat ik al een aantal weken bezig ben met het regelen van een AED voor de kliniek. Een AED is een defibrillator voor wanneer iemand een hartstilstand heeft, en hangt in Nederland praktisch op iedere hoek van de straat.

Tijdens mijn verblijf in de kliniek heb ik 2x iemand zien overlijden door hartstilstand, en het enige wat ze er hier aan kunnen doen is hartmassage en adrenaline injecties. Een apparaat dat een elektrische schok toedient vergroot de overlevingskans in dit geval van 5% naar 80%, en is dus echt nodig op de kliniek.

De allerbeste optie is hier dan een hartmachine die kan meten en schokken toedient voor cardioversie en defibrillatie. Maar dit apparaat is veel te duur en moet vanuit het buitenland komen. Je moet niet vergeten dat de kliniek voor elke handeling betaald wordt door de patiŽnt, dus apparaten die als voorzorgsmaatregelen gebruikt worden zijn niet winstgevend genoeg om aan te schaffen.

Toch vind ik dat een AED, de mobiele versie van de hartmachine, nodig is op iedere plek waar slachtoffers van een hartstilstand kunnen vallen, en dan vooral op deze kliniek omdat patiŽnten met nierfalen in een erg kritieke toestand kunnen komen. Dr. Lissan gaf toe dat de machine nodig is op de kliniek, en dat ze al heel lang aan het proberen zijn om hartbewaking in huis te halen, maar dat dit nog niet gelukt is door de prijs en de beschikbaarheid. Een AED zou de oplossing kunnen zijn totdat de hartbewaking geÔnstalleerd is. Nu nog de Nederlandse AED leverancier en mijn ouders overtuigen om in donatie over te gaan.

Wordt vervolgd

Meer afleveringen van Wytzes columns

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-07-2010 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Georg Plantenga, Brazilie
  04-08-2010 17:10

  Het ontbreken van de nodige medische apparatuur in derde wereld landen is niet altijd het gebrek aan geld. Ik woon nu ongeveer 20 jaar in het noord oosten van Zuid Amerika waar ik bezig ben met het opzetten van een dierdialyse project waardoor het me duidelijk is geworden dat het organiseren van een project belangrijker is dan contant geld. Denk maar ťťns in, men kan dus met zo'n 2000 euro een AED aanschaffen maar wanneer zich gebreken in zijn werking voordoen zal het apparaat alleen als decoratie gebruikt worden.

 • J Mateboer, Utrecht
  30-07-2010 09:43

  Als een AED echt helpt (want wat gebeurt er met de patiŽnten die dankzij toepassing van een AED overleven - gaan die gewoon twee dagen later dood?) ben ik in ieder geval bereid bij te dragen aan de aanschaf. En misschien wel meer Niernieuws-lezers. Stel dus maar een gironummer open....

 • Amber
  29-07-2010 23:52

  Zo'n apparaat kost iets van 1.500 Euro. Zouden NierNieuws lezers dat met zijn allen niet kunnen opbrengen? Het zou een prachtcadeau van Wytze zijn als hij daar weggaat vind ik.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier