Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in EthiopiŽ (1): Kennismaken met de kliniek

Door Merel Dercksen 

Wytze is net twee dagen in EthiopiŽ en wordt door de stad rondgeleid door een medewerker van de organisatie die zijn stage heeft geregeld. De volgende dag maakt hij kennis met de medewerkers van het ziekenhuisje waar hij de komende weken aan de slag gaat.

In de buurt van Legeha staat het Sante Medical Center waar ik mijn stage zal lopen. Hier zijn we langs gereden, en het zag er erg armoedig uit, midden in een sloppenwijk. Op een vuil bord stond dat de kliniek gespecialiseerd is in nefrologie, en Bikesegn kon mij vertellen dat ze er dialysebehandelingen verzorgen. Ik heb door mijn stage in keuzeproject nefrologie vorig jaar aardig wat ervaring opgedaan met dialyseprocedures, en ben er zeker van dat ik er wel mee kan helpen. Ook vertelde Bikesegn dat er algemene geneeskunde wordt bedreven, als in een huisarts-setting. Ik ben zeer benieuwd wat ik er ga zien morgen.

Met de 'shared taxi' ging ik op weg naar mijn stageplek, wat 25 minuten rijden is. Als je weet waar je in- en uit moet stappen is de reis niet moeilijk, maar ook niet bepaald comfortabel. De mensen worden in de taxi's opgestapeld en aangedrukt als vee, en de chauffeur rijdt met een dolle gang door het verkeer.

Mijn stageplek is een kleine goedkope kliniek in de buurt van Legehar, in het centrum van Addis Abeba. De kliniek is gespecialiseerd in nierpatiŽnten, wat ik erg aangenaam vind omdat ik al een maand mee heb gelopen op interne geneeskunde in het UMCG. In de kliniek worden ook normale consulten gegeven door 3 dokters, die ik vandaag allemaal heb ontmoet. Het was erg druk vandaag, maar iedereen scheen een beetje tijd vrij te nemen om kennis te maken en dingen uit te leggen. De hoofdzuster heeft me de hele plek laten zien, wat niet meer dan een kwartier duurde omdat het erg klein is. Ook heb ik kennis gemaakt met Barbara, de vrijwilliger uit Zwitserland die meewerkt met de zusters. Iedereen was erg aardig, en enthousiast om mijn komst. Morgen krijg ik een stethoscoop en kan ik gelijk aan het werk, waar ik erg zin in heb.

Wordt vervolgd

Meer afleveringen van Wytzes columns

sterren Gepubliceerd: zondag 11-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier