Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Diagnose cystenieren wordt nog onnodig vaak gemist

Door Merel Dercksen 

De op dit moment gebruikte methoden voor het vaststellen van erfelijke cystenieren zijn bij de zeldzame mildere vorm hiervan niet nauwkeurig genoeg. Daardoor worden patiŽnten gemist, ook al zijn ze gescreend. In Canada zijn nu nieuwe criteria ontwikkeld, waarmee met grote zekerheid kan worden vastgesteld of iemand cystenieren heeft, zonder dat genetisch onderzoek nodig is.

Autosomaal dominante polycystische nierziekte (ADPKD) is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Er zijn twee genen die de aandoening kunnen veroorzaken, PKD1 en PKD2. Een mutatie in het PKD1-gen komt het meeste voor. Een afwijking aan het PKD2-gen is zeldzamer en geeft een mildere vorm van de ziekte.

Controleren of iemand die een erfelijk risico loopt ook daadwerkelijk getroffen is, gebeurt meestal door middel van echografie. Genetisch onderzoek wordt hiervoor bijna nooit ingezet. Maar de criteria die gehanteerd worden bij het beoordelen van de echo's, zijn opgesteld voor de PKD1-variant. Dat betekent dat bij patiŽnten die de mildere variant hebben de diagnose vrij vaak gemist wordt.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Toronto. Onderzocht werden 948 mensen uit families waarin een van beide varianten van de ziekte voorkomt. Naar aanleding van de uitkomsten van het onderzoek hebben de Canadezen nieuwe criteria opgesteld om de echo's te beoordelen. Hiermee kan de diagnose ook bij mensen met een mutatie in het PKD2-gen goed gesteld worden. DNA onderzoek kan dan achterwege blijven.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 24-10-2008
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier