Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Diabetesmedicijn vertraagt groei cystenieren

Door Gerard Kok 

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat pioglitazon, een medicijn dat gebruikt wordt om diabetes te behandelen, ook de ontwikkeling van cysten bij patiŽnten met cystenieren vertraagt.

Cysten zijn met vocht gevulde holtes. Als er meerdere van zulke holtes in de nieren aanwezig zijn, spreekt men van Polycystic Kidney Disease (PKD, cystenieren). PKD komt bij ongeveer 1 op de 1000 mensen voor, en is daarmee de meest voorkomende levensbedreigende genetische aandoening. Er is, behalve niertransplantatie, geen goede behandeling voor PKD.

Pioglitazon behoort tot de thiazolidinedionen, medicijnen die de insulineresistentie in de lever en nieren verlagen. Daarom wordt het vaak voorgeschreven bij de behandeling van diabetes (suikerziekte). Het wordt, anders dan sommige andere thiazolidinedionen, als een veilig medicijn beschouwd. Eťn van de bijwerkingen is echter het vasthouden van vocht, waardoor oedeem kan ontstaan.

Het onderzoek richtte zich aanvankelijk op het achterhalen van de reden dat pioglitazon aanzet tot vochtophoping. Toen de onderzoekers dit mechanisme begrepen, het medicijn blijkt invloed te hebben op chloridekanalen in de cel, realiseerden zij zich dat pioglitazon vanwege datzelfde mechanisme wellicht heel goed ingezet zou kunnen worden ter behandeling van PKD. Tests op ratten met PKD bevestigde dit vermoeden.

De onderzoekers hopen dat pioglitazon spoedig kan worden ingezet als medicijn tegen PKD, hoewel er nog wel meer onderzoek gedaan moet worden voor het zover is.

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-03-2011
Bron: Indiana University School of Medicine | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier