Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Diabetesmedicijn kan geschikt gemaakt worden voor nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Een Amerikaans farmaceutisch bedrijf is bezig met een vorm van het diabetesmedicijn metformine die pas in de darm zijn werkzame stof begint af te geven. Zo moet metformine niet alleen minder misselijkheid als bijwerking krijgen, maar ook beter geschikt worden voor patiënten met een verminderde nierfunctie.

Wereldwijd is metformine in gebruik voor diabetes type twee. Er is geen ander middel dat zo goed werkt om de bloedsuikerspiegel te verlagen en tegelijkertijd zo goedkoop is. Maar vooral nierpatiënten die het gebruiken kunnen last krijgen van lactaatacidose, een reden om ermee te stoppen. Daarnaast worden veel gebruikers misselijk en krijgen ze andere buikklachten.

Het bedrijf Elcelyx Therapeutics in Californië is bezig met een vorm van metformine met vertraagde afgifte en heeft hierover recent een studie gepubliceerd. Het gaat om een vroege fase van het onderzoek, maar de resultaten tot nu toe bieden hoop voor een grote groep diabetespatiënten die nu geen metformine kunnen gebruiken.

Uit de nu gepubliceerde studies blijkt dat het middel goed verdragen wordt en een behoorlijke verlaging van de bloedsuikerspiegel kan geven - duidelijk meer dan een placebo. Ook hebben de onderzoekers aanwijzingen dat de tabletten ongeschonden de maag passeren, onder de onderzoeksdeelnemers kwam veel minder misselijkheid voor dan bij gebruik van de normale, direct werkende tabletten. Daarnaast lijkt de werkzaamheid meer in de darm op te treden en de systemische blootstelling minder te zijn dan bij de traditionele vorm van metformine, waardoor het mogelijk ook bij een slechtere nierfunctie bruikbaar is.

De nu gepubliceerde resultaten betreffen fase 1 en 2 studies. Dat betekent dat er nog aardig wat onderzoeken moeten volgen voordat het middel eventueel op de markt kan komen. 

sterren Gepubliceerd: woensdag 26-08-2015
Bron: Diabetes Care | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Diabetesmedicijn kan geschikt gemaakt worden voor nierpatiŽnten

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier