Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Deze maand in Wisselwerking: aandacht voor neuropathie

Door Redactie NierNieuws 

Zenuwpijn (neuropathische pijn) is pijn door een zenuwbeschadiging. Deze kan het gevolg zijn van dialyse, medicijnen, diabetes of chemokuren. De beschadiging veroorzaakt in het zenuwstelsel een stoornis in de geleiding van signalen.

Door zenuwschade kunnen zenuwen bovendien overactief worden. Dit uit zich in bijvoorbeeld pijn of een brandend, tintelend, stekend, jeukend of pijnlijk koud gevoel. Een lichte aanraking kan de pijn verergeren. Evenwichtsproblemen zijn eveneens een mogelijk gevolg van de zenuwschade. Als de motorische zenuwen aangetast zijn, neemt de spierkracht af. Ook kunnen gevoelsstoornissen ontstaan. Denk aan het gevoel op watten of kussens te lopen en 'slapende', gevoelloze ledematen.

Hoe wordt de diagnose gesteld en wat is hier aan te doen? Artsen, maar ook lezers met nuttige tips, komen hierover aan het woord in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, dat vandaag verschijnt.

Meer weten? U kunt een abonnement nemen of lid worden van de NVN om Wisselwerking te ontvangen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 15-06-2017 | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


Deze maand in Wisselwerking: aandacht voor neuropathie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier