Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Deze maand in Wisselwerking: aandacht voor neuropathie

Door Redactie NierNieuws 

Zenuwpijn (neuropathische pijn) is pijn door een zenuwbeschadiging. Deze kan het gevolg zijn van dialyse, medicijnen, diabetes of chemokuren. De beschadiging veroorzaakt in het zenuwstelsel een stoornis in de geleiding van signalen.

Door zenuwschade kunnen zenuwen bovendien overactief worden. Dit uit zich in bijvoorbeeld pijn of een brandend, tintelend, stekend, jeukend of pijnlijk koud gevoel. Een lichte aanraking kan de pijn verergeren. Evenwichtsproblemen zijn eveneens een mogelijk gevolg van de zenuwschade. Als de motorische zenuwen aangetast zijn, neemt de spierkracht af. Ook kunnen gevoelsstoornissen ontstaan. Denk aan het gevoel op watten of kussens te lopen en 'slapende', gevoelloze ledematen.

Hoe wordt de diagnose gesteld en wat is hier aan te doen? Artsen, maar ook lezers met nuttige tips, komen hierover aan het woord in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, dat vandaag verschijnt.

Meer weten? U kunt een abonnement nemen of lid worden van de NVN om Wisselwerking te ontvangen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 15-06-2017 | Nog geen reacties
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


Deze maand in Wisselwerking: aandacht voor neuropathie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier