Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Derde baby overleden in melkpoederschandaal

Door Jeroen van Setten 

In China heeft het melkpoederschandaal het leven gekost aan een derde baby. Het aantal baby's dat ziek is geworden na het drinken van met melamine besmette melk is opgelopen tot meer dan 6200. Van zeker 158 baby's staat inmiddels vast dat ze hierdoor nierfalen hebben ontwikkeld.

De stof melamine, die door de melk is gemengd en de voor baby's soms dodelijke nierstenen veroorzaakt, kan verhullen dat melk met water is aangelengd. Melamine is een soort kunsthars die gebruikt wordt bij de productie van plastic en lijmen. De directie van producent Sanlu wist al langer van de 'productiefout', maar greep niet in. Dat gebeurde pas toen de Nieuw Zeelandse moedermaatschappij, Fonterra, lucht van de zaak kreeg.

Volgens het Chinese ministerie van volksgezondheid is uit een landelijke inspectie gebleken dat niet alleen Sanlu, maar ook andere bedrijven geknoeid hebben met melamine. In producten van 22 Chinese bedrijven zijn inmiddels sporen van de giftige stof gevonden.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-09-2008 | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier