Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Denen transplanteren door bloedgroep heen zonder prednison

Door Merel Dercksen 

Deense onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat ook nierpatiënten die een nier hebben ontvangen van iemand met een andere bloedgroep, toe kunnen met een medicijnschema zonder prednison. Binnen hun centrum hebben deze patiënten niet opvallend meer last van afstoting dan patiënten die wel prednison krijgen.

Prednison is vanouds een middel dat gebruikt wordt om te voorkomen dat een getransplanteerde nier wordt afgestoten, maar het heeft op lange termijn nogal veel bijwerkingen. Daarom worden er steeds meer medicijnprotocollen ontwikkeld en getest, waarbij de patiënt niet, of slechts heel kort, prednison gebruikt. De rest van de levensduur van de nier wordt de afweer dan met andere medicijnen onderdrukt.

Bij patiënten die een nier krijgen van een donor met een andere bloedgroep dan zij zelf hebben (AB0-incompatibel), moet sterker worden ingegrepen in de afweer dan het geval is bij een passende bloedgroep. Toch experimenteren artsen in Denemarken al sinds 1983 met een prednison-vrij medicijnschema bij niertransplantaties door de bloedgroepen heen. In 2008 hebben ze een prednison-arm protocol echt vastgelegd, en er vervolgens onderzoek naar gedaan.

Ze hebben de eerste 50 niertransplantaties waarbij donor en ontvanger een niet-matchende bloedgroep hadden, onder de loep genomen. Als het immuunsysteem niet opspeelde, werd bij deze patiënten drie maanden na de transplantatie de prednison afgebouwd. Bij 43 van hen is dat volledig gelukt, in minder dan een jaar tijd. Hoewel tijdens de onderzoeksperiode drie patiënten overleden en vier nieren het opgaven, had dat niets met afstoting te maken. Er waren wel periodes van afstoting: bij elf patiënten. Bij de meeste van hen gebeurde dat nog voordat ze helemaal van de prednison af waren.

Het aantal episodes van afstoting is acceptabel, vinden de Denen. Ook blijkt dat na drie jaar ruim 90% van de nieren nog werkt. Op grond daarvan lijkt het veilig om ook bij niertransplantaties door de bloedgroepen heen, prednison te stoppen en verder alleen andere afweeronderdrukkende medicijnen te geven. Wel moet er onderzoek gedaan worden hoe deze nieren zich op de lange termijn houden, voordat gesteld kan worden dat het echt veilig is.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 29-12-2015
Bron: Transplant International | Nog geen reacties
Kunnen ouderen met minder medicatie toe?

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen. Terwijl dat misschien helemaal niet nodig is, want tegelijkertijd hebben ze meer last van de bijwerkingen van de medicijnen. Het lijkt er op dat bij ouderen als gevolg van de medicijnen de nierfunctie verslechtert en dat ze meer last hebben van infecties en tumoren.

Silke de Boer is bijna klaar met haar opleiding tot internist-nefroloog in het UMC Groningen. Op 1 oktober vorig jaar is ze begonnen met een promotietraject naar niertransplantaties bij ouderen. In haar onderzoek kijkt ze onder andere naar wat de beste combinatie en dosering afweeronderdrukkende medicijnen is voor 65-plussers na een niertransplantatie.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »


Denen transplanteren door bloedgroep heen zonder prednison

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier