Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Denen transplanteren door bloedgroep heen zonder prednison

Door Merel Dercksen 

Deense onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat ook nierpatiënten die een nier hebben ontvangen van iemand met een andere bloedgroep, toe kunnen met een medicijnschema zonder prednison. Binnen hun centrum hebben deze patiënten niet opvallend meer last van afstoting dan patiënten die wel prednison krijgen.

Prednison is vanouds een middel dat gebruikt wordt om te voorkomen dat een getransplanteerde nier wordt afgestoten, maar het heeft op lange termijn nogal veel bijwerkingen. Daarom worden er steeds meer medicijnprotocollen ontwikkeld en getest, waarbij de patiënt niet, of slechts heel kort, prednison gebruikt. De rest van de levensduur van de nier wordt de afweer dan met andere medicijnen onderdrukt.

Bij patiënten die een nier krijgen van een donor met een andere bloedgroep dan zij zelf hebben (AB0-incompatibel), moet sterker worden ingegrepen in de afweer dan het geval is bij een passende bloedgroep. Toch experimenteren artsen in Denemarken al sinds 1983 met een prednison-vrij medicijnschema bij niertransplantaties door de bloedgroepen heen. In 2008 hebben ze een prednison-arm protocol echt vastgelegd, en er vervolgens onderzoek naar gedaan.

Ze hebben de eerste 50 niertransplantaties waarbij donor en ontvanger een niet-matchende bloedgroep hadden, onder de loep genomen. Als het immuunsysteem niet opspeelde, werd bij deze patiënten drie maanden na de transplantatie de prednison afgebouwd. Bij 43 van hen is dat volledig gelukt, in minder dan een jaar tijd. Hoewel tijdens de onderzoeksperiode drie patiënten overleden en vier nieren het opgaven, had dat niets met afstoting te maken. Er waren wel periodes van afstoting: bij elf patiënten. Bij de meeste van hen gebeurde dat nog voordat ze helemaal van de prednison af waren.

Het aantal episodes van afstoting is acceptabel, vinden de Denen. Ook blijkt dat na drie jaar ruim 90% van de nieren nog werkt. Op grond daarvan lijkt het veilig om ook bij niertransplantaties door de bloedgroepen heen, prednison te stoppen en verder alleen andere afweeronderdrukkende medicijnen te geven. Wel moet er onderzoek gedaan worden hoe deze nieren zich op de lange termijn houden, voordat gesteld kan worden dat het echt veilig is.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 29-12-2015
Bron: Transplant International | Nog geen reacties
Schommeling medicijnspiegel beÔnvloedt afweercellen na transplantatie

Patiënten hebben zelf aardig wat invloed op een goede afloop na een niertransplantatie door hun medicijnen elke dag trouw in de dezelfde dosis en op hetzelfde tijdstip in te nemen. Als ze dat niet doen, dan kunnen schommelingen in de bloedwaardes van de afweeronderdrukkende medicijnen ertoe leiden dat de nieuwe nier minder goed werkt en in het ergste geval wordt afgestoten. Maar ook patiënten die hun medicijnen wel altijd netjes op tijd innemen kunnen schommelende bloedwaardes hebben. Aleixandra Mendoza Rojas, biomoleculair onderzoeker en promovendus aan het Erasmus MC, wil in haar promotieonderzoek ontrafelen hoe medicatieschommelingen effect hebben op het afweersysteem. Onlangs publiceerde zij met medeonderzoekers een artikel hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Expert Review of Clinical Immunology.

Lees meer »

Oplossing voor BK-virus in getransplanteerd orgaan kan op mensen getest gaan worden »

Het bedrijf Hybridize Pharma, door de oprichters in het gesprek ingekort to Hybridize, is een farmaceutische spin-off van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die in september van 2019 is gestart. De missie van Hybridize is het ontwikkelen van innovatieve op RNA (= eiwit) gebaseerde therapieën die specifiek gericht zijn op virussen die worden gereactiveerd bij personen met een verzwakt immuunsysteem.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Denen transplanteren door bloedgroep heen zonder prednison

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier