Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Denen transplanteren door bloedgroep heen zonder prednison

Door Merel Dercksen 

Deense onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat ook nierpatiënten die een nier hebben ontvangen van iemand met een andere bloedgroep, toe kunnen met een medicijnschema zonder prednison. Binnen hun centrum hebben deze patiënten niet opvallend meer last van afstoting dan patiënten die wel prednison krijgen.

Prednison is vanouds een middel dat gebruikt wordt om te voorkomen dat een getransplanteerde nier wordt afgestoten, maar het heeft op lange termijn nogal veel bijwerkingen. Daarom worden er steeds meer medicijnprotocollen ontwikkeld en getest, waarbij de patiënt niet, of slechts heel kort, prednison gebruikt. De rest van de levensduur van de nier wordt de afweer dan met andere medicijnen onderdrukt.

Bij patiënten die een nier krijgen van een donor met een andere bloedgroep dan zij zelf hebben (AB0-incompatibel), moet sterker worden ingegrepen in de afweer dan het geval is bij een passende bloedgroep. Toch experimenteren artsen in Denemarken al sinds 1983 met een prednison-vrij medicijnschema bij niertransplantaties door de bloedgroepen heen. In 2008 hebben ze een prednison-arm protocol echt vastgelegd, en er vervolgens onderzoek naar gedaan.

Ze hebben de eerste 50 niertransplantaties waarbij donor en ontvanger een niet-matchende bloedgroep hadden, onder de loep genomen. Als het immuunsysteem niet opspeelde, werd bij deze patiënten drie maanden na de transplantatie de prednison afgebouwd. Bij 43 van hen is dat volledig gelukt, in minder dan een jaar tijd. Hoewel tijdens de onderzoeksperiode drie patiënten overleden en vier nieren het opgaven, had dat niets met afstoting te maken. Er waren wel periodes van afstoting: bij elf patiënten. Bij de meeste van hen gebeurde dat nog voordat ze helemaal van de prednison af waren.

Het aantal episodes van afstoting is acceptabel, vinden de Denen. Ook blijkt dat na drie jaar ruim 90% van de nieren nog werkt. Op grond daarvan lijkt het veilig om ook bij niertransplantaties door de bloedgroepen heen, prednison te stoppen en verder alleen andere afweeronderdrukkende medicijnen te geven. Wel moet er onderzoek gedaan worden hoe deze nieren zich op de lange termijn houden, voordat gesteld kan worden dat het echt veilig is.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 29-12-2015
Bron: Transplant International | Nog geen reacties
Doorzichtige organen als tussenstap naar printen

Onderzoekers in München zijn erin geslaagd organen doorzichtig te maken met behulp van een oplosmiddel. Doordat dit oplosmiddel de cellen wel laat zitten, kunnen ze vervolgens het orgaan op celniveau in beeld brengen. Dit beeld gebruiken ze om nieuwe organen te printen. De onderzoekers beginnen met een pancreas en hopen over vijf tot zes jaar nieren te kunnen printen op basis van deze techniek.

Het LUMC werkt met een oplosmiddel dat alle cellen van een orgaan weg wast, waarna alleen de collageenstructuur, het 'skelet', overblijft. Andere centra proberen organen te maken op basis van CT- en MRI scans. In München hebben ze nog een andere benadering. Ze hebben een oplosmiddel ontwikkeld dat een orgaan doorzichtig maakt, terwijl de cellen blijven zitten. Dit doorzichtige orgaan kunnen ze vervolgens scannen met lasertechniek, die zo nauwkeurig is dat ze elke cel kunnen zien zitten.

Op basis van het beeld dat deze microscopische scantechniek produceert, willen de onderzoekers eerst de structuur van het orgaan printen en het vervolgens injecteren met stamcellen. Ze hopen op deze manier eerst een werkende pancreas te maken en over vijf of zes jaar een nier. Als alles gaat zoals gepland zouden klinische studies met de geprinte organen een aantal jaar daarna kunnen starten.

Lees meer »

Medicijnen tegen afstoting stuk goedkoper na verlopen patent »

Nadat er generieke versies van de geneesmiddelen tacrolimus en mycofenolzuur op de Amerikaanse markt waren toegelaten, gingen de kosten die zowel patiënten als verzekeringsmaatschappijen voor deze medicijnen moesten maken, een stuk omlaag. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Michigan.

Lees meer »

Kruisproef voor terugkeer FSGS na transplantatie »

Hoe kun je als onderzoeker een nieuw jaar beter beginnen dan met de wetenschap dat een subsidieaanvraag die je hebt ingediend, gehonoreerd is en dat je dus serieuze stappen in je werk kunt zetten? Dr. Rutger Maas, nefroloog in het Radboudumc in Nijmegen, kan zijn eerdere onderzoeken naar nefrotisch syndroom vanuit een vernieuwende invalshoek voortzetten. Maas is gespecialiseerd in ziekten van de glomeruli, de feitelijke nierfilters.

Lees meer »


Denen transplanteren door bloedgroep heen zonder prednison

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier