Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Denen transplanteren door bloedgroep heen zonder prednison

Door Merel Dercksen 

Deense onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat ook nierpatiënten die een nier hebben ontvangen van iemand met een andere bloedgroep, toe kunnen met een medicijnschema zonder prednison. Binnen hun centrum hebben deze patiënten niet opvallend meer last van afstoting dan patiënten die wel prednison krijgen.

Prednison is vanouds een middel dat gebruikt wordt om te voorkomen dat een getransplanteerde nier wordt afgestoten, maar het heeft op lange termijn nogal veel bijwerkingen. Daarom worden er steeds meer medicijnprotocollen ontwikkeld en getest, waarbij de patiënt niet, of slechts heel kort, prednison gebruikt. De rest van de levensduur van de nier wordt de afweer dan met andere medicijnen onderdrukt.

Bij patiënten die een nier krijgen van een donor met een andere bloedgroep dan zij zelf hebben (AB0-incompatibel), moet sterker worden ingegrepen in de afweer dan het geval is bij een passende bloedgroep. Toch experimenteren artsen in Denemarken al sinds 1983 met een prednison-vrij medicijnschema bij niertransplantaties door de bloedgroepen heen. In 2008 hebben ze een prednison-arm protocol echt vastgelegd, en er vervolgens onderzoek naar gedaan.

Ze hebben de eerste 50 niertransplantaties waarbij donor en ontvanger een niet-matchende bloedgroep hadden, onder de loep genomen. Als het immuunsysteem niet opspeelde, werd bij deze patiënten drie maanden na de transplantatie de prednison afgebouwd. Bij 43 van hen is dat volledig gelukt, in minder dan een jaar tijd. Hoewel tijdens de onderzoeksperiode drie patiënten overleden en vier nieren het opgaven, had dat niets met afstoting te maken. Er waren wel periodes van afstoting: bij elf patiënten. Bij de meeste van hen gebeurde dat nog voordat ze helemaal van de prednison af waren.

Het aantal episodes van afstoting is acceptabel, vinden de Denen. Ook blijkt dat na drie jaar ruim 90% van de nieren nog werkt. Op grond daarvan lijkt het veilig om ook bij niertransplantaties door de bloedgroepen heen, prednison te stoppen en verder alleen andere afweeronderdrukkende medicijnen te geven. Wel moet er onderzoek gedaan worden hoe deze nieren zich op de lange termijn houden, voordat gesteld kan worden dat het echt veilig is.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 29-12-2015
Bron: Transplant International | Nog geen reacties
Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten. Een methode om het immuunsysteem het nieuwe orgaan te laten accepteren als lichaamseigen zou dus een ideale oplossing vormen. Amerikaanse onderzoekers zijn wellicht zo'n methode op het spoor.

Lees meer »

Leuvense test toont afstoting door antilichamen aan zonder biopt »

Onderzoekers uit Leuven en enkele andere Europese centra hebben een manier gevonden om afstoting van een getransplanteerde nier waarbij antistoffen een rol spelen, te herkennen zonder dat er een biopt genomen hoeft te worden. De methode is nog niet zo ver ontwikkeld dat die direct in de praktijk ingezet kan worden. Afstoting van een getransplanteerde nier kan op verschillende manieren plaatsvinden: langs een weg waarbij de T-cellen betrokken zijn (cellulaire afstoting), of door antilichamen.

Lees meer »

Botmetabolisme blijft ook na transplantatie vaak afwijkend »

Op het eerste gezicht zijn botten de meest stabiele onderdelen van je lichaam, maar zelfs botweefsel wordt eens in de zoveel tijd vervangen. Bij gezonde volwassenen wordt sponsachtig botweefsel eens per drie jaar vervangen, en compact bot eens per tien jaar. Bij patiënten met nierschade verloopt dit proces, 'botremodellering', slechter.

Lees meer »


Denen transplanteren door bloedgroep heen zonder prednison

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier