Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De politiek en de nabestaanden

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Onze minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) is nu alweer enige maanden op zoek naar de ultieme toevoeging aan het inschrijfformulier voor donorregistratie. Volgens de minister zouden de nabestaanden bij donatie eigenlijk altijd het laatste woord moeten hebben. Dat zou ook nog speciaal tot uitdrukking moeten komen in een extra keuze in de geest van: 'Ik laat het aan mijn nabestaanden over'.

Het is bekend dat politici meestal zeer selectief buiten de landsgrenzen kijken. En, toegegeven, Zwitserland is een wonderlijk land. Geen zee, maar wel een marinemacht; wel parkeergarages, maar geen graffiti; geen lid van de EU, maar wel drietalig. Kortom, vergelijken is lastig. Toch kan een blik op de Zwitserse zoektocht naar orgaandonoren geen kwaad.

Ook in Zwitserland worden namelijk verwoede pogingen ondernomen het aantal donoren omhoog te krijgen. Maar het wil maar niet voldoende lukken. Nabestaanden hebben daar, net als in Nederland, in de praktijk het laatste woord. En 90 procent van hen weigert donatie.

Dat is ook vrij logisch. De meeste nabestaanden richten zich op zo'n moment op zichzelf en zijn druk bezig met de overledene. Niet met het collectief van landgenoten waar ze zelf ook bij horen. Dus wil een groep politici een geen-bezwaarsysteem invoeren waarin nabestaanden niets meer te vertellen hebben.

Dat gaat veel verder dan de wens voor een ADR systeem zoals de werkgroep Masterplan Orgaandonatie voorstelt. Het is ook de vraag of zo'n rigide regeling moreel verdedigbaar is. Maar dat nu zelfs in een land als Zwitserland stemmen opgaan voor een drastische systeemswijziging, zou Klink en de Kamer toch aan het denken moeten zetten.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-05-2009 | Reacties (6)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Brandenburg, Leiderdorp
  07-05-2009 11:00

  Als minister Klink het aan de nabestaanden overgeeft, dan zijn wij, dialysepatiŽnten die al jaren op een nier wachten, ten dode opgeschreven!!

 • Jenny Mateboer, Utrecht
  07-05-2009 08:56

  Graag dit redactioneel commentaar (eventueel nog eens uitgebreid met wat het voorstel van de commissie-Terlouw behelsde) als ingezonden brief naar opiniepagina's van nrc, volkskrant, trouw....

 • bos532
  07-05-2009 07:18

  ....Hij is gek!

 • Joe, Tegelen
  06-05-2009 17:59

  Telkens als je iets over die Klink leest in dit verband dan word je er gewoon verdrietig van en hoop je dat deze minister maar gauw plaats mag maken voor iemand die de kwalificatie "christelijk" wel waard is.

 • Amber
  06-05-2009 13:23

  Volgens mij is het glashelder dat Klink de zaak gewoon voor zich uitschuift. Hij hoopt gewoon dat van (telkens weer) uitstel afstel komt. Of in ieder geval dat het tot na zijn tijd gaat duren zodat hij zijn godsvruchtige handjes er niet meer aan kan branden.

 • christa
  06-05-2009 12:35

  Het begint er toch steeds meer op te lijken dat Klink juist minder donoren wil, ipv meer...
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier