Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De NPCF en 'Mijn EPD voor Dummies'

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De Nederlandse PatiŽnten Consumenten Federatie (NPCF) is opvallend nauw betrokken bij het Elektronisch PatiŽntendossier (EPD). Het ene onderzoek na de andere enquÍte ziet in dat verband het licht. En terwijl de Eerste Kamer zich nog moet uitspreken over eventuele invoering doet de NPCF al onderzoek naar de 'te gebruiken woorden en termen in 'Mijn EPD' (sic!)'. Die moeten volgens beleidsmedewerker Loes Bierma 'zo simpel en duidelijk mogelijk zijn'.

Maar wat is eigenlijk een patiŽntendossier? Een lekker leesbaar boekwerkje voor de patiŽnt of een dossier met medische informatie waar de behandelaar wat aan heeft? En als het allebei moet zijn, hoe stelt de NPCF (lees: minister Klink) zich die vertaalslag dan in vredesnaam voor?

Een volstrekt onmogelijke opgave die het hele EPD-verhaal nog veel twijfelachtiger maakt dan het toch al is. En dan begint de uitnodiging voor deze enquÍte ook nog met: 'U krijgt straks zelf inzage in uw eigen elektronische patiŽntendossier (EPD).' Kennelijk weet de NPCF nu al zeker dat ook de Eerste Kamer geen beletsel zal vormen voor invoering.

Marc Chavannes schreef vorige week in NRC Handelsblad: 'Het moment nadert waarop minister Klink vervolgd kan worden wegens het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst.' Zo ver is het misschien nog niet. Maar dat er op allerlei manieren vals wordt voorgelicht, waarbij de minister hoopt dat de burger het moede hoofd dan maar in de schoot legt en zijn verzet tegen het EPD staakt, dat is wel zeker. Valsheid in geschrifte is overigens ook strafbaar. En bovendien, de Eerste Kamer hťťft nog niet gesproken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-07-2009 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Krishna Dixit, Heerhugowaard
  27-07-2009 14:53

  Hoe terecht het negatieve verhaal over het EPD mag zijn blijkt ook weer in een uitstekend artikel in "Forum" vam de Volkskrant gepubliceerd op maandag 27-07-2009.

 • Redactie, Utrecht
  21-07-2009 21:42

  Eerst even een kleine correctie: wij schrijven NierNieuws zonder lidwoord.

  De redactie ziet inderdaad meer na- dan voordelen aan het EPD. Zowel fundamenteel, als nu ook in de praktische uitvoering. Maar in de communicatie vanuit de overheid wordt de balans heel anders gepresenteerd. Omdat vooral chronisch zieken, dus vrijwel alle nierpatiŽnten, met een eventueel EPD te maken krijgen, zien wij het als onze taak tegenwicht te bieden.

  Het aardige van een site die opgebouwd is uit losse artikelen, is nu juist dat een mening in het ene artikel (gerubriceerd als 'redactioneel') niets afdoet aan de kwaliteit van een ander artikel. Overigens is het niet zo dat 'onafhankelijk' gelijkstaat aan 'zonder mening'. Integendeel. Alleen wie echt onafhankelijk is, kan vrijuit zijn mening geven.

 • Aris Jan, IJsselstein
  21-07-2009 21:09

  De Niernieuws.nl is opvallend tegen het Elektronisch PatiŽntendossier (EPD). Het ene anti-redactioneel na het andere ziet in dat verband het licht. En terwijl de Eerste Kamer zich nog moet uitspreken over eventuele invoering, schrijft de niernieuws redactie het EPD al af zonder ook maar enig voordeel van de twijfel en zonder de mogelijke verbetering van de gezondheidszorg te willen zien (sic!). De site: Een lekker leesbaar tendentieus artikel of een site waar de (nier)patiŽnt iets aan heeft? En als het allebei moet zijn, hoe stelt de redactie (lees: de antiklinksite) zich die tweedeling dan in vredesnaam voor?

  Een volstrekt onmogelijke opgave die de site steeds meer laat afglijden als het zo doorgaat. En is de ondertitel ook nog: onafhankelijke site met het laatste nieuws over nieren en nierziekten. Schoenmaker blijf bij je leest!
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier