Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De kwaliteit is het bewijs

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Minister Ab Klink is ervan overtuigd dat de kwaliteit van een product beter wordt naarmate de prijs lager ligt. Daarom vindt hij ook dat binnen afzienbare tijd fors meer behandelingen in de gezondheidszorg vrij onderhandelbaar moeten worden waaronder die voor nierstenen. Door de concurrentie neemt dan de prijs af en de kwaliteit toe!

Een geniaal plan dat zijn gelijk natuurlijk allang bewezen heeft in de auto-industrie. Iedereen weet dat een Mercedes belachelijk duur is en mede daarom geen kwaliteitsproduct kan zijn. De kwaliteit van een Fiat is vanzelfsprekend veel beter, juist omdat die zo goedkoop is. Die prijs is tenminste flink uitonderhandeld. Zodoende.

Heb ik nu iets gemist, ben ik gek of heb ik last van een vernauwde wereldvisie als ik denk dat het anders werkt? Dat een Mercedes bijvoorbeeld duur is omdat hij zo'n goede kwaliteit biedt en concurreert met BMW terwijl een Fiat op een heel andere markt opereert? En ligt het aan mij als ik het gevoel heb dat het goed zou zijn als iedereen bij ziekte recht zou hebben op dezelfde hoogwaardige zorg. En dat niet de een zorg van de kwaliteit Mercedes krijgt en de ander van Fiat omdat hij of zij verzekerd is bij de ene of de andere ziektekostenverzekeraar?

De denkwereld van Klink is me werkelijk een raadsel. En het grootste raadsel is nog wel de koppeling die hij maakt tussen kwaliteit en prijs. Misschien kan een van de lezers mij uitleggen waar mijn gedachtegang mank gaat, want eerlijk gezegd kom ik er niet uit.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 22-01-2010 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • kersten
  28-01-2010 14:32

  Het is te hopen dat hij zelf niks geen vervelende ziektes krijgt,
  dan piept hij wel anders.

 • H.V.Diaspora
  22-01-2010 15:14

  Minister Ab Klink vind ik een verschrikkelijk mens een echte christen, hij haalt alles overhoop, zet belangrijke medicijnen op zelf betalen en steeds gaat hij door, ik heb er mee te maken, op deze manier kost mij de ziekenfondspremie teveel.
  Wat een beleid, en dat hier boven staat loop ook verkeerd af, maar dan is hij toch weg bij een mooie andere mooie functie. H.V.Diaspora
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier