Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De kwakzalverij leeft op!

De Opvatting van lezer H.A.S

Het is duidelijk dat internetfora, bij voorkeur deze die bedoeld zijn voor mensen in lichamelijke of geestelijke nood, steeds meer het doelwit zijn van individuen en groeperingen die deze nood misbruiken om er zelf (en laat ik het maar meteen correct stellen; financieel) beter van te worden.

Mede in verband met de plannen van de Nederlandse minister van Volksgezondheid Ab Klink om kwakzalverij harder aan te pakken, publiceren wij ditmaal in De Opvatting een bijdrage uit BelgiŽ. Naam en adres van de schrijver zijn bij de redactie bekend.

Handopleggers, magnetiseurs, en allerhande kwakzalvers en mensen met een 'missie' staan in de rij om hun 'boodschap' via deze weg aan de man te brengen, dit met als enige doel niet het welzijn van de medemens maar dat van de eigen bankrekening.

Gewoonlijk gaat het om ideologisch gerichte groeperingen die via de fora hun aanhang willen vergroten. Pionnen verkondigen de boodschap en leggen sporen naar websites die aan deze groeperingen toebehoren. Hun promotiemolen is gestart. Hun gedachtegoed gezaaidÖ

Dat het doel alle middelen heiligt verklaart de drieste en toch geraffineerde manier waarop zij argeloze forumbezoekers, middels van elke waarheid ontdane of niet te controleren verhalen, trachten te overtuigen van hun, van wetenschap en realiteitszin ontdane, kijk op het leven. Vooral in het medische, maar ook in het spirituele bereik zijn zij bij voorkeur actief. Niet zelden beide bereiken combinerend.

De wereld van het 'welzijn' en de parallelle 'geneeskunde' biedt allerlei therapieŽn aan waarvan de deugdzaamheid op zijn minst twijfelachtig en daardoor discutabel genoemd mag worden. Voor het merendeel onschuldig maar soms ronduit gevaarlijk. Dit in feite nauwelijks gecontroleerde domein vormt een aantrekkingspool voor charlatans en goeroes aller aard. In 2004 verontrustte een opflakkering van beroepsongevallen, veroorzaakt binnen het milieu van de alternatieve geneeskunde, de wereld gezondheid organisatie. De laatste jaren halen bepaalde therapieŽn weer het nieuws. Zo is er bijvoorbeeld de 'biologische decodering' of 'biologie totaal'. Een holistische instelling tegenover de geneeskunde, die de oorzaak van ziekten bij emotionele trauma's, overgeŽrfd van generatie op generatie, wil leggenÖ

De Duitse geneesheer Rycke Geerd Hamer, die deze theorie op punt stelde in de jaren '80 werd een beroepsverbod opgelegd in Duitsland. Later, op 1 juli 2004, werd hij tot drie jaar opsluiting veroordeeld door het hof van beroep van Chambťry (Savoie) in Frankrijk. Dit naar aanleiding van het overlijden van een van zijn patiŽnten en het illegale uitoefenen van het doktersambt.

De 'afwijkende' manier van verzorgen gaat vaak gepaard met de handel in planten en door hun samenstelling onbetrouwbare medicijnen. Een bron van inkomsten voor deze charlatans, een potentieel gevaar voor hun patiŽnten, vooral wanneer deze ertoe zijn overgehaald om de reguliere geneeskunde de rug toe te keren. Een gegeven dat plaatsvindt na langdurig lidmaatschap en indoctrinatie. Dit laatste is overigens het grootste gevaar dat schuilt in het geloof in deze alternatieve behandelingswijzen. Men zij gewaarschuwd!

Vanuit onder meer BelgiŽ vinden de theorieŽn van deze geschorste en wegens doodslag tot gevangenisstraf veroordeelde exĖarts - via het internet - nu weer hun weg naar diegenen die even het evenwicht in het bestaan kwijt zijn en houvast zoeken waar ze het maar kunnen vinden. Niet iedereen ontsnapt aan het gat van de ondergang, gegraven door de niets ontziende kwakzalverij. Een onaanvaardbaar feit!


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van in De Opvatting gepubliceerde teksten. Bijdragen voor De Opvatting kunt u sturen naar: redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: zondag 08-03-2009 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • H.A.S., B
  09-03-2009 20:14

  Een aantal opvattingen over kanker van Dr. Hamer hemzelf spreken voor zich.
  Hamer denkt dat mensen beter worden wanneer ze met hem praten. Deze visie ondermijnt zijn geloofwaardigheid!

  Hamer dankt dat mensen met kanker beter worden wanneer ze hun kanker niet behandelen. Dat zullen ze niet! Deze visie ondermijnt zijn geloofwaardigheid!

  Hamer denkt dat ziekten niet veroorzaakt worden door bacteriŽn. Als men bacteriŽn toevoegt aan het lichaam wordt men ziek.
  Deze visie ondermijnt zijn geloofwaardigheid!

  Hamer denkt dat botkanker een teken is van beterschap. Metastase naar het bot wijst op negatieve ontwikkeling.
  Deze visie ondermijnt zijn geloofwaardigheid!

  Er is werkelijk geen enkel bewijs van welke aard en welke oorsprong dat ook maar van op een afstand suggereert dat datgene wat Hamer beweert iets anders is dan klinkklare ziekmakende nonsens.

  Slijt die nonsens elders.

  Iedere dode die Hamer door zijn negatieve invloed op zijn geweten heeft maakt hem tot massamoordenaar en zou hem tot publieksvijand nummer ťťn moeten maken.

  Ik meen u met deze voldoend van antwoord te hebben gediend. Om er niet verder toe bij te dragen uw overtuiging een forum te bieden, en om een eindeloze discussie hier te voorkomen, lijkt het mij verstandig om het bij deze verduidelijking te laten.

  Met vriendelijke groet.

 • Casper Rutten, Recht
  09-03-2009 11:06

  Als meneer HAS zijn medemens wil bewaren voor misstappen, dan zou hij ze toch op zijn minst goed en objectief kunnen informeren!
  Dr. Hamer heeft een beroepsverbod opgelegd gekregen voordat de universiteit TŁbingen zijn wetenschappelijke bevindingen heeft getest. De rechter heeft later toegeven dat dit een onterecht oordeel was. De uni TŁbingen weigert tot op de dag van vandaag om de ontdekkingen van Dr. Hamer op juistheid te controleren. En dat is het enige waar Dr. Hamer om vraagt.
  De decaan van de universiteit Prof. Dr. Vogt heeft voor de rechtbank verklaard dat het slecht 3 dagen kost om de juistheid te bepalen. Hij heeft in dezelfde adem gezegd, dat de universiteit helemaal niet wil weten of ze juist is of niet!
  Het hele systeem van Dr. Hamer bestaat uit 5 biologische natuurwetten, die voor iedereen begrijpelijk zijn en daarmee iedereen kan toepassen. Ze gelden voor alle ziekten. Mijn vraag aan meneer HAS is dus: welke van de wetten klopt volgens hem niet en kan hij deze wet dan op wetenschappelijke wijze weerleggen?
  Dat wordt lastig, want de afgelopen 28 jaar is dat nog geen professor of dokter gelukt. Wel hebben we 30 officiŽle verificaties van artsen en ťťn aan de universiteit van Trnava die de juistheid bevestigen.
  Graag uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Casper Rutten

 • Clockworkorange, Amsterdam
  08-03-2009 22:46

  Een mooi gevoelsstukje. Ik mis de cijfers een beetje en hiermee ook de onderbouwing van dit duidelijk subjectieve verhaal.
  Interessanter en voor meer mensen relevant is wellicht dat grote farmaceuten precies hetzelfde trucje toepassen; zij kopen invloed in de medische wereld en in patientenorganisaties.

'Het CoŲrdinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier