Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De glamourwereld van prik en hechting

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

We naderen het eind van 2012. Een bewogen jaar voor de gezondheidszorg in Nederland, niet in de laatste plaats door de alomtegenwoordigheid van de huidige VVD-minister voor volksgezondheid Edith Schippers.

Ook in het kabinet Rutte-II heeft ze kans gezien die positie te behouden en kan ze zoals dat zo mooi heet 'haar karwei afmaken'. Indirect is het ook deze minister die heeft gezorgd voor de nieuwe inkleuring van de verbintenis tussen de patiënt als klant en het ziekenhuis die dit jaar om zich heen greep: het glossy ziekenhuismagazine voor de burger.

Natuurlijk waren er altijd al ziekenhuizen die eenvoudige patiëntenblaadjes uitgaven. Die hadden namen als 'dia-focus' of 'Antonius Magazine'. Veelal eenmalige of onregelmatige uitgaven in een beperkte oplage die in de wachtkamers van de poliklinieken of in conversatieruimten op afdelingen te vinden waren en waarmee gerichte voorlichting werd gegeven. Maar wat er nu gebeurt is nieuw: het glossy magazine met het ziekenhuis als stralende hoofdpersoon en raadgever, gericht op de potentiële klant.

Denken de communicatieafdelingen, die overigens ook van recente datum zijn en daar veel indirect door de burger opgebracht geld aan uitgeven, nu werkelijk dat a) de 'potentiële patiënt' daarop zit te wachten en b) dat hij of zij aan dat magazine denkt als de nood aan de man komt en er, vaak dringend, een ziekenhuis opgezocht moet worden? Denken ze dat heus?

Of zit er iets anders achter. Is het misschien gewoon een lekker gevoel om een mooi blad te maken en jezelf op die manier wijs te maken dat je daarmee een beter ziekenhuis zou zijn dan het ziekenhuis dat het schaarse geld uitgeeft aan waar het voor bedoeld is.

Namelijk de zorg voor de patiënt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-11-2012 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Dietske van der Brugge, Almere
  30-11-2012 18:19

  Ik weet niet of je dat alleen de ziekenhuizen moet aanrekenen. Ben het helemaal met jullie eens dat het hartstikke zonde van het geld is. Maar het zijn niet de ziekenhuizen geweest die de marktwerking in de zorg hebben geÔntroduceerd, met alle geldverslindende humbug eromheen. Als we dat niet willen, moeten we anders stemmen. Strafbaar stellen van de idiote uitvloeisels van wat we zelf via democratische vertegenwoordiging bepalen lijkt mij niet de beste oplossing.

 • Margot
  30-11-2012 16:56

  Ik ben sprakeloos....
  Ziekenhuizen die geld verspillen aan een glossy???
  Het zou strafbaar moeten zijn!
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier