Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Darmbacterie helpt nierstenen voorkomen

Door Merel Dercksen 

Mensen die een oxaalzuur-omzettende bacterie in hun darmen hebben, scheiden minder oxaalzuur uit met de urine. Wanneer zij toch een keer nierstenen bestaande uit calciumoxalaat hebben gehad, is de kans dat deze terugkomen kleiner dan bij mensen die de bacterie ontberen.

Het grootste deel van de nierstenen bij mensen bevat oxalaat, vaak bestaan deze stenen uit calciumoxalaat. Het oxalaat is in de vorm van oxaalzuur uit de voeding afkomstig. Maar niet al dat oxaalzuur wordt opgenomen: in de menselijke darm huist Oxalobacter formigenes, een gram-negatieve bacterie die oxaalzuur afbreekt. Maar niet iedereen draagt Oxalobacter bij zich. Duitse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de rol van deze bacterie in het oxalaatmetabolisme. 

Ze onderzochten 37 mensen die regelmatig calciumoxalaatstenen vormen. Van hen testten 26 negatief op Oxalobacter formigenes, de overige 11 hadden de bacterie we in hun darmen. De deelnemers verzamelden 24-uurs urine; als ze hun normale voedingspatroon aten en tijdens een periode dat ze een gestandaardiseerd dieet volgden. De uitscheiding van oxalaat met de urine verschilde nauwelijks tussen de twee deelnemersgroepen toen ze hun zelfgekozen maaltijden aten. Maar tijdens de periode van gelijkgetrokken diëten wel: toen hadden de deelnemers die Oxalobacter in hun darm hadden minder oxalaat in hun urine dan degenen die de bacterie niet meedroegen.

Hoewel de absorbtie van oxalaat uit de darm vergelijkbaar was tussen de twee groepen, was er in de bloedplasmaconcentraties een verwant verschil te zien: die waren hoger bij de deelnemers zonder Oxalobacter. Ook was kolonisatie van de darm met deze bacterie omgekeerd evenredig met het aantal aanvallen van nierstenen. 

De onderzoekers nemen aan dat kolonisatie van de darm met Oxalobacter formigenes de hoeveelheid oxalaat in de darm die beschikbaar is voor absorptie verlaagt, met een verminderde uitscheiding met de urine tot gevolg. Voedingsfactoren hebben invloed op de uitscheiding van oxalaat met de urine. Maar ook kolonisatie van de darm met Oxalobacter formigenes zou het risico op terugkeer van nierstenen kunnen verkleinen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 26-06-2013
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »


Darmbacterie helpt nierstenen voorkomen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier