Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Daarom horen pijnstillers niet in de supermarkt

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel

De meeste mensen hebben geen idee hoe ze veilig met de pijnstillers die ze bij de super om de hoek halen, moeten omgaan. Zelfs niet als ze onder behandeling zijn voor allerlei aandoeningen. Ze houden zich niet aan de maximale dosering en lezen de bijsluiters niet of nauwelijks. En bijna één op de drie mensen gebruikt één of meerdere soorten NSAID’s zonder recept.

Deze wilde slikkers, één op de tien slikt meer dan de maximale dosering, zijn zich er kennelijk niet van bewust dat ze een gerede kans lopen op, om maar iets te noemen, zeer ernstige nierproblemen. Aafke Koffeman van het Erasmus MC deed onderzoek naar de vrij verkrijgbare middelen en uit haar zorgen op de site van het ziekenhuis. En ze heeft groot gelijk. Die middelen horen ook niet in de supermarkt te liggen.

NSAID's zijn bedoeld om pijn te onderdrukken. Dat kan heel nuttig zijn, maar pijn is een symptoom van iets wat niet in orde is. Het dóórlopen met pijn waarvan de oorzaak onbekend is en die continu onderdrukken met steeds grotere hoeveelheden pijnstillers zonder medisch of op zijn minst farmaceutisch advies, is simpelweg nooit een goed idee. Ook pijnstillers waarvan de overheid kennelijk vindt dat het onschuldige middelen zijn, moeten alleen met een aanwijsbare reden gebruikt worden.

En uit het onderzoek van Koffeman blijkt nu zonneklaar dat de gemiddelde Nederlander ongeschikt is zichzelf deze middelen op een verantwoorde manier voor te schrijven. Met alle gevolgen van dien. Een betere reden om de vrije verkrijgbaarheid van geneesmiddelen in te perken, kan ik niet bedenken.

sterren Gepubliceerd: woensdag 02-04-2014 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier