Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

D66 verkiest gemeentelijke actie boven rijksoverheid

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De politieke partij D66 is een groot voorstander van Actieve Donorregistratie. maar het is voorman Alexander Pechtold tot nu toe niet gelukt de Nederlandse orgaandonatiewetgeving gewijzigd te krijgen. Meer dan eens was er in de Tweede Kamer geen meerderheid te vinden voor een dergelijke systeemwijziging.

Maar D66 is nu een waar offensief begonnen via de achterdeur van het gemeenteloket, dat wel succes lijkt te boeken. Na Rotterdam en Amsterdam is er nu ook in Den Haag een initiatief, van D66'er Rachid Guernaoui, om bij het verstrekken van paspoorten en rijbewijzen de ambtenaren bijzondere aandacht te laten besteden aan donorregistratie.

De PvdA-fractie in de Haagse raad heeft Guernaoui in ieder geval al mee. Volgens de beide partijen zijn de formulieren niet bij de gemeentelijke balies te vinden. De kans dat ook in deze grote stad de bewoners nu wat meer met hun neus op de feiten zullen worden gedrukt is dan ook erg groot.

Rijst bij mij de vraag waarom zoiets niet op een hoger niveau, bij wet, kan worden geregeld. Waarschijnlijk heeft D66 gedacht dat de onwil op rijksniveau te groot zou zijn. Dat het bij de gemeenten wel lukt, brengt me aan het twijfelen aan het democratisch gehalte van ons bestuur. Gemeenteraden en Tweede Kamer worden tenslotte allemaal door ons gekozen. De stemming zou dan ook in beide bestuurslagen op zijn minst vergelijkbaar moeten zijn.

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-03-2011 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier