Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cystenieren kunnen nu geautomatiseerd opgemeten worden

Door Gerard Kok 

Amerikaanse artsen zijn er voor het eerst in geslaagd om de grootte van de nieren van patiënten met autosomaal dominante polycysteuze nierziekte, met behulp van MRI-beelden, volledig automatisch te bepalen.

Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PKD) ontwikkelen zich cysten, vochtblazen, in de nieren. Met het klimmen der jaren groeien de cysten in aantal en omvang, waardoor de nieren een onregelmatige vorm krijgen. De ziekte is erfelijk. Bij autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (Autosomal Dominant PKD - ADPKD) is sprake van 'dominante overerving' van het beschadigde gen dat PKD veroorzaakt.

Van ieder genenpaar dat je hebt dragen je beide ouders de helft bij. Bij aandoeningen die via dominante overerving worden doorgegeven, overheerst de beschadigde helft over de onbeschadigde. Deze aandoeningen kun je krijgen als één van je ouders zijn of haar beschadigde gen aan je doorgeeft. Recessief overerfde aandoeningen kun je alleen krijgen als je van je beide ouders een beschadigd gen krijgt. Deze variant bestaat ook bij PKD (Autosomal Recessive PKD - ARPKD). Het komt minder vaak voor, en heeft doorgaans een ernstiger beloop.

Om het verloop van ADPKD te monitoren, wordt de omvang van de nieren van ADPKD-patiënten regelmatig gecheckt aan de hand van MRI (Magnetic Resonance Imaging) scans. Met behulp van een magnetisch veld worden driedimensionale beelden gemaakt van de nieren van de patiënt, waarmee de precieze omvang bepaald kan worden. Omdat cystenieren zo onregelmatig gevormd (kunnen) zijn, was het tot nu toe onmogelijk het bepalen van de omvang volautomatisch te doen. Voor het 'segmenteren' van de beelden, dat wil zeggen bepalen wat precies nierweefsel is, en wat niet, was nog menselijk handelen nodig, zij het minimaal. Deze laatste stap is nu dus ook geautomatiseerd.

Van minimaal menselijk ingrijpen tot volautomatisch, het is een grotere stap dan het lijkt. Afgaande op mijn eigen ervaring in de IT is het volledig automatiseren van routinematige processen een belangrijk doel om na te streven. De redenen om dat te doen zijn in de medische wereld wellicht anders dan in de IT, maar het doel is, naar ik vermoed, hetzelfde.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-01-2016
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier