Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cursus Ethiek en wetgeving bij donatie en transplantatie

Door Merel Dercksen 

Wanneer: donderdag 23-09-2010

Postmortale orgaan- en weefseldonatie heeft veel facetten die diepe emoties bij mensen kunnen oproepen. Het gaat dan ook om een aantal belangrijke levensvragen. Sommige vloeien voort uit de Wet op de OrgaanDonatie (WOD), of het toewijzingssysteem van organen. Ook spelen onbekendheid met hersendooddiagnostiek en angst voor de dood vaak een rol als het om donatie gaat. In september kunnen mensen die in hun beroep met donatie te maken hebben, een cursus volgen waarin verschillende medische en niet-medische aspecten van donatie aan de orde komen.

Professionals in de wereld van donatie en transplantatie worden regelmatig met bovenstaande overwegingen en emoties geconfronteerd. Tijdens deze cursus behandelen de docenten zowel de inhoudelijke als ethische kant van de WOD en van hersendood. Een ethische benadering van de thema's draagt bij aan de verdieping van bezinning, reflectie en verwerking van levensvragen. Deelnemers doen niet alleen kennis en inzicht op, maar leren eveneens de brug te slaan naar uw beroepspraktijk. Aan het eind van de dag worden in werkgroepjes, onder leiding van de docenten, enkele interessante dilemma's besproken.

De docenten van deze cursus zijn:

  • Drs. Kirsten Ooms-de Vries, Nederlandse Transplantatie Stichting;
  • Drs. Mike Bos, Voorzitter Medische Ethische Commissie NTV;
  • Drs. Marion Siebelink, ethicus en donatiefunctionaris UMCG;
  • Prof.mr.dr. Dick Engberts, jurist-ethicus LUMC.

De cursus kost Ä 75,-.

Cursus Ethiek en wetgeving bij donatie en transplantatie: donderdag 23 september 2010 9:30 - 16:45 uur

Locatie: Meeting Plaza, Utrecht

sterren Gepubliceerd: woensdag 07-07-2010
Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier