Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Consumentenbond boos: nauwelijks minder zout in levensmiddelen

Door Jeroen van Setten 

Bron: 2tomaatjes.nl

Het zoutgehalte in brood en groenteconserven is in 2012 licht afgenomen ten opzichte van 2011. Aan kaas, koude sauzen, pindasauzen en chips veranderde weinig. De daling was zo gering dat het statistisch niet significant is. En in vlees en soepen vond het RIVM in een onderzoek in samenwerking met het Voedingscentrum en de NVWA geen enkel verschil. De Consumentenbond reageert furieus omdat de minister, ondanks beloftes, nog steeds geen reden ziet in te grijpen.

In opdracht van het ministerie van VWS, volgen het RIVM en het Voedingscentrum de komende jaren de zout- en verzadigd vetgehalten in voedingsmiddelen. Zij hebben al diverse plannen ontvangen over hoe producenten zich voorbereiden op het stapsgewijs (verder) aanpassen van de zoutgehalten van hun producten. Deze plannen variëren van sectorbrede aanpassingen tot aanpassingen van individuele (huis)merken en lopen tot eind 2015.

Maar volgens Consumentenbonddirecteur Bart Combée komt minister Schippers (VWS) haar beloften niet na. 'Al sinds 2007 vragen wij aandacht voor het hoge zoutgehalte in levensmiddelen. Maar keer op keer wordt het aan de levensmiddelenbranche zelf overgelaten om in te grijpen, zonder resultaat. De minister heeft daarop in 2011 gedreigd om met wettelijke maatregelen te komen als fabrikanten voor eind 2012 niet de gewenste verlaging zouden realiseren.'

'Uit het rapport van het RIVM blijkt nu duidelijk dat fabrikanten hier niet in geslaagd zijn, maar de minister ziet nog steeds geen reden voor wettelijke maatregelen. Onbegrijpelijk,' vindt Combée.

sterren Gepubliceerd: maandag 18-02-2013 | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier