Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Confronterend toneelstuk over nierdonatie in premiŤre

Door Jeroen van Setten 

Beeld Google Streetview

In Amerika vindt vanavond de wereldpremière plaats van een toneelstuk over nierdonatie. De komedie Under the Skin gaat over een man die aan terminaal nierfalen lijdt en zijn dochter om een nier vraagt. Het stuk heet een komedie te zijn, maar behandelt een zeer serieus en complex onderwerp.

De Amerikaanse toneelschrijver Michael Hollinger las al in 2008 een column over kinderen die ruzieden over het geven van een nier aan hun vader. Naar aanleiding daarvan begon hij na te denken over de verschillende verhoudingen binnen zijn eigen familie, in de familie van zijn vrouw en de families van hun vrienden. Hij dacht na over de verschillende manieren waarop vraagstukken dramatischer worden en meer consequenties hebben als er werkelijk een leven op het spel staat.

Hollinger dook diep in het onderwerp nierdonatie en sprak met (altruïstische) donoren, ontvangers en transplantatiecoördinatoren. Ook liet hij zich testen als donor toen een familielid een nier nodig had. De man weigerde de nier te ontvangen en stierf enkele jaren later. Het resultaat van alle research van de toneelschrijver is er nu en gaat vanavond in Philadelphia in première.

In de zwarte familiekomedie Under the Skin (Onder de Huid) vraagt de zieke hoofdrolspeler Lou zijn, nogal van hem vervreemde, dochter Raina om hem een nier te schenken. Raina zegt niet zomaar ja en wanneer ze Jarrell ontmoet, iemand waarmee ze zich onmiddellijk verbonden voelt, vliegen de vonken over en worden er geheimen onthuld terwijl iedereen worstelt met zaken als vergeving, erfrecht en familierelaties. Under the Skin verkent de vraag wat het betekent om een deel van jezelf aan iemand anders geven.

Vooralsnog staat de komedie in het Arden Theatre in Philadelphia geprogrammeerd tot 15 maart 2015.

sterren Gepubliceerd: donderdag 15-01-2015
Bron: Philly.com e.a. | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier