Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Confronterend toneelstuk over nierdonatie in premiŤre

Door Jeroen van Setten 

Beeld Google Streetview

In Amerika vindt vanavond de wereldpremière plaats van een toneelstuk over nierdonatie. De komedie Under the Skin gaat over een man die aan terminaal nierfalen lijdt en zijn dochter om een nier vraagt. Het stuk heet een komedie te zijn, maar behandelt een zeer serieus en complex onderwerp.

De Amerikaanse toneelschrijver Michael Hollinger las al in 2008 een column over kinderen die ruzieden over het geven van een nier aan hun vader. Naar aanleiding daarvan begon hij na te denken over de verschillende verhoudingen binnen zijn eigen familie, in de familie van zijn vrouw en de families van hun vrienden. Hij dacht na over de verschillende manieren waarop vraagstukken dramatischer worden en meer consequenties hebben als er werkelijk een leven op het spel staat.

Hollinger dook diep in het onderwerp nierdonatie en sprak met (altruïstische) donoren, ontvangers en transplantatiecoördinatoren. Ook liet hij zich testen als donor toen een familielid een nier nodig had. De man weigerde de nier te ontvangen en stierf enkele jaren later. Het resultaat van alle research van de toneelschrijver is er nu en gaat vanavond in Philadelphia in première.

In de zwarte familiekomedie Under the Skin (Onder de Huid) vraagt de zieke hoofdrolspeler Lou zijn, nogal van hem vervreemde, dochter Raina om hem een nier te schenken. Raina zegt niet zomaar ja en wanneer ze Jarrell ontmoet, iemand waarmee ze zich onmiddellijk verbonden voelt, vliegen de vonken over en worden er geheimen onthuld terwijl iedereen worstelt met zaken als vergeving, erfrecht en familierelaties. Under the Skin verkent de vraag wat het betekent om een deel van jezelf aan iemand anders geven.

Vooralsnog staat de komedie in het Arden Theatre in Philadelphia geprogrammeerd tot 15 maart 2015.

sterren Gepubliceerd: donderdag 15-01-2015
Bron: Philly.com e.a. | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier