Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Confronterend toneelstuk over nierdonatie in premiŤre

Door Jeroen van Setten 

Beeld Google Streetview

In Amerika vindt vanavond de wereldpremière plaats van een toneelstuk over nierdonatie. De komedie Under the Skin gaat over een man die aan terminaal nierfalen lijdt en zijn dochter om een nier vraagt. Het stuk heet een komedie te zijn, maar behandelt een zeer serieus en complex onderwerp.

De Amerikaanse toneelschrijver Michael Hollinger las al in 2008 een column over kinderen die ruzieden over het geven van een nier aan hun vader. Naar aanleiding daarvan begon hij na te denken over de verschillende verhoudingen binnen zijn eigen familie, in de familie van zijn vrouw en de families van hun vrienden. Hij dacht na over de verschillende manieren waarop vraagstukken dramatischer worden en meer consequenties hebben als er werkelijk een leven op het spel staat.

Hollinger dook diep in het onderwerp nierdonatie en sprak met (altruïstische) donoren, ontvangers en transplantatiecoördinatoren. Ook liet hij zich testen als donor toen een familielid een nier nodig had. De man weigerde de nier te ontvangen en stierf enkele jaren later. Het resultaat van alle research van de toneelschrijver is er nu en gaat vanavond in Philadelphia in première.

In de zwarte familiekomedie Under the Skin (Onder de Huid) vraagt de zieke hoofdrolspeler Lou zijn, nogal van hem vervreemde, dochter Raina om hem een nier te schenken. Raina zegt niet zomaar ja en wanneer ze Jarrell ontmoet, iemand waarmee ze zich onmiddellijk verbonden voelt, vliegen de vonken over en worden er geheimen onthuld terwijl iedereen worstelt met zaken als vergeving, erfrecht en familierelaties. Under the Skin verkent de vraag wat het betekent om een deel van jezelf aan iemand anders geven.

Vooralsnog staat de komedie in het Arden Theatre in Philadelphia geprogrammeerd tot 15 maart 2015.

sterren Gepubliceerd: donderdag 15-01-2015
Bron: Philly.com e.a. | Nog geen reacties
Overweldigende opbrengst benefietavond

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc.

De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken. Achter hen de zaal met tientallen tafels en een leger vrijwilligers dat stond te popelen de gasten te begeleiden en te bedienen.

Ron Brandsteder, gastheer op het podium, moest helaas beginnen met de vervelende mededeling dat Manuëla Kemp verstek moest laten gaan als gevolg van een struikelpartij. Gelukkig waren daar Monique en Suzanne Klemann voor de reddende assistentie en om te zingen natuurlijk. De gasten werden vervolgens getrakteerd op een avond vol lekker eten, strakke bediening en een keur aan optredens van topartiesten. Voor ieder wat wils: Dries Roelvink, een smartlappenkoor, Ellen ten Damme...

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »

Tien waardevolle tips om de hitte te overleven »

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten. DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier