Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Chronische nieraandoening voorspelbaar bij niersteenpatiŽnt

Door Jeroen van Setten 

Bij diabetes, een verhoogde bloeddruk, frequente urineweginfecties, de vorming van struvietstenen of het gebruik van allopurinol tegen jicht, is de kans op een chronische nieraandoening bij mensen met nierstenen sterk verhoogd. Dat stellen onderzoekers in het komende nummer van het American Journal of Kidney Diseases.

John C. Lieske van de Mayo Clinic in Rochester in de VS, en zijn collega's onderzochten 159 patiŽnten met nierstenen. Van deze mensen ontwikkelden er 53 een chronische nieraandoening en 106 niet. De tweede groep fungeerde in het onderzoek als controlegroep. De onderzoekspopulatie had een gemiddelde leeftijd van 57 jaar op het moment waarop ze voor het eerst een niersteen hadden.

Het bleek dat de kans op een chronische nieraandoening veel groter was bij mensen met een geschiedenis van diabetes (41,5% versus 17%), hypertensie (71,7% versus 49,1%), frequente urineweginfecties (22,6% en 6,6%), struvietstenen (7,5% en 0%), en allopurinolgebruik (32,1% en 4,7%).

De onderzoekers hebben niet gekeken hoe deze verhoudingen liggen bij mensen zonder nierstenen maar met de nodige risicofactoren.

sterren Gepubliceerd: maandag 18-01-2010 | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier